Obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze na gradskom trgu u Kikindi

Obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze na gradskom trgu u Kikindi

174
0
Deli

Crveni krst Kikinda u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje danas  obeležava Svetski dan borbe protiv tuberkuloze kada  je na gradskom trgu i organizovana ulična akcija u cilju informisanja građana i podizanja svesti javnosti o zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom uticaju tuberkuloze:

,,Zavod za javno zdravlje u koordinaciji sa Crvenim krstom trudi se da pošalje posebnu poruku u skladu sa ovogodišnjim sloganom ,,Vreme je”. A vreme je da se podigne svest pušača da rizik zbog pušenja dovodi do češćeg oboljevanja od tuberkuloze u odnosu na ostalu populaciju. Pušači koji su inače ugroženi u odnosu na druge hronično masovno nezarazne bolesti ove godine želimo da naglasimo da jedna zarazna bolest kao što je tuberkuloza je u korelaciji sa povećanim rizikom češćim recidivima i sa većom smrtnošću od tuberkuloze među pušačima” izjavio je doktor Branislav Hačko ispred Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

Tokom 2017. godine u Srbiji su registrovana 743 nova lica obolela od tuberkuloze, dok je iste godine u Severobanatskom okrugu registrovano četiri nova slučaja, a od toga tri u Kikindi. Tokom 2018. u Severobanatskom okrugu registrovana su tri nova slučaja, od kojih je jedno lice iz Kikinde. Iako je prošlo 130 godina od otkrića koha i bacila tuberkuloze još uvek u 21. veku postoji realna opasnost za dobijanje ove bolesti.

,,Ovo je tradicionalna aktivnost Crvenog krsta Kikinda i ZZJ  obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze i danas imamo zajednički javnu akciju gde ustvari želimo da širenjem informacija ukažemo na postojanje ove bolesti i da preventivno delujemo na naše sugrađane. Moram da napomenem da pored ove akcije koju sprovodimo, mi imamo i kontinuirano praćenje zdravlja naših korisnika u smislu da su korisnici programa ,,Brige o starijima” takođe obuhvaćeni ovom aktivnošću gde se redvno kontroliše zdravlje i samim tim smanjuje mogućnost za novim oboljenjima. Korisnici Narodne kuhinje takođe su informisani o ovoj bolesti samim ovogodišnjim sloganom ,,Vreme je”, širenjem informacija, podizanjem svesti i javnosti preventivno delujemo i smanjujemo mogućnost širenja i pojave tuberkuloze” – izjavila je Danijela Bljeljac, sekretar Crvenog Krsta Kikinda.

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bacil TBC. Reč je o kapljičnoj infekciji koja se prenosi kapljičnim putem, tj. vazduhom, kašljanjem, kijanjem, govorom. Ako zdrava osoba dođe u kontakt s kapljicama obolele osobe, i ona tada postaje zaražena.
Najčešći simptomi jesu malaksalost, gubitak apetita, mršavljenje, pojačano noćno znojenje, povišena telesna temperatura, uz kašalj koji je najčešće gustog sekreta, čak i krvav i uporan, otežano disanje, bolovi u grudima.
Svaki čovek zdrav ili oboleo, treba da ima na umu da je danas tuberkuloza izlečiva, ako se pravilno leči, adekvatnom terapijom i posebnim režimom života

 

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *