Obeležena gradska slava letnji Sveti Nikola i proglašeni najbolji slavski kolači

Obeležena gradska slava letnji Sveti Nikola i proglašeni najbolji slavski kolači

795
0
Deli

Iznošenjem svečane litije ispred Hrama Svetog Nikole u Kikindi obeležena je gradska slava – letnji Sveti Nikola. Povorka od preko hiljadu ljudi, među kojima je bio i gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, kretala  se kikindskim ulicama, gde je potom održana svečana liturgija za sve vernike.

Od 13 časova u svečanoj sali Gradske kuće osveštan je Slavski kolač i proglašeni su najbolji slavski kolači. Obeležavanju gradske slave prisustvovali su članovi Ruske federacije, kao i brojni građani iz različitih sfera profesija – kulture, privrede i sporta.  Ceremoniju proglašenja najboljih kolača i gradsku slavu,  upotpunio je hor “Sveti Nikolaj Srpski” koji je izveo dve kompozicije.  Nagradu za najbolji izgled Slavskog kolača osvojila je direktorica Kulturnog centra Tanja Nožica:

,, Dobila sam zahvalnicu i nagradu za najlepši izgled Slavskog kolača, i nadam se da je to zaista tako, ja inače volim da mesim i da pravim kolače, ovo je nešto bilo sinoć na brzinu a nisam se nadala da će biti najbolji, ali eto. Koristila sam so, brašno i vodu i sve ono što i inače ide na Slavski kolač “ – rekla je Nožica.

 

 

Nagradu za najbolji ukus Slavskog kolača  osvojila je Branka Ratić koja nam je i opisala recepturu za najbolji ukus:

,, To je kolač koji se mesi sa puno sreće i radosti i puno ljubavi prema svetu kom je namenjen, koji je zaštitnik svake porodice, ovog puta zaštitnik grada Kikinde. Pravila sam tradicionalni banatski kolač koji je malo slatkast, s alimunom i suvim grožđem, a ukrasala sam ga simbolima naše vere i pravoslavlja i to je ono što je najvažnije” – izjavila je ponosno naša sugrađanka.

Slobodanka Radak , po treći put je osvojila nagradu za najbolji Slavski kolač:

,, Nisam se zaista nadala, ovo je veliko iznenađenje za mene, ali znam u svoj kvalitet, tako da s druge strane i nisam mnogo iznenađena. To je ipak posebna tehnologija i od mojih sestara, i od majke, a nešto sam ubacila i iz glave. To ne može da se prenese na nekog drugog, to se ipak uči” – izjavila je Radak.

 

 

 

Kum ovogodišnje gradske slave letnji Sveti Nikola, Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine  Vladimir Galić izjavio je da mu je pripala velika čast na kumstvu:

,, Ovo je za mene velika čast, ipak sam rođen ovde, iako živim u Novom Sadu sebe smatram Kikinđaninom. Vrlo je značajno proslavljati slavu, nas Srbe kada su hteli da ruše i uništavaju, smatrajući da će time uspeti da sruše naš duh. Izuzetna mi je čast što sam  danas ovde sa svima vama” – izjavio je Galić.

 

 

 

,, Svakako kada dođe vreme Gradske slave, kao da je došlo jedno posebno vreme i ove godine možemo slobodno reći da ovogodišnju slavu proslavljamo u jednom posebnom i lepom raspoloženju. Iza svega ovoga stoji jedno veliko poštovanje naše duge i bogate tradicije i u tome vidimo i našu buudćnost, jer svi oni narodi i pojedinci koji ne znaju za svoju prošlost, svakako da ne mogu mnogo ni da očekuju od svoje budućnosti. Ovogodišnji jubilej imamo i što se tiče samog sveštenstva i hrama Svetog Nikole jer proslavljamo i 250 godina od izgradnje i bogosluženja u njoj i time je današnji dan još više značajan” – izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *