Obeleženo 77 godina od deportacije Jevreja

Obeleženo 77 godina od deportacije Jevreja

172
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Jevrejska opština Kikinda organizovala je Komemoraciju povodom 77 godina od deportacije Jevreja iz Kikinde danas, 14. avgusta, na Jevrejskom groblju. Polaganjem venaca i čitanjem kadiša, molitve za mrtve, obeležno je sećanje na 360 Jevreja Velikokikindskog sreza, koji su nastradali u Drugom svetskom ratu.

Profesor istorije Lazar Demić podsetio je da je svega 11 Jevreja sa teritorije grada Kikinde preživelo Drugi svetski rat. – To je jedna neviđena mržnja nastala dolaskom nacista na vlast. Jevreji su desetkovani na ovom prostoru, samo njih nekoliko je preživelo teško vreme. Ovo je mesto koje opominje i bez obzira što nam vreme izmiče, iako smo još uvek mala snaga moramo svojom velikom željom da sačuvamo uspomenu na nastradlnike – rekao je Demić.

Kikindski Jevreji tokom Drugog svetskog rata obavljali su najteže poslove, sve do 14. avgusta 1941. godine kada je bilo naređeno da se okupe u dvorištu Sinagoge nakon čega je usledila deportacija u noći između 14. i 15. avgusta u Bečej, a zatim u logor na Starom Sajmištu, gde je do 1942. godine većina Jevreja izgubila svoj život.

Kikindska Jevrejska opština, prema rečima predsednice Nevene Knežević, danas broji 36 članova. – Planovi za budućnost podrazumevaju da vratimo zajednicu ’na noge’ pomoću niza aktivnosti i organizovanjem raznih događaja  pokušavamo da edukujemo širu javnost, da se čuje za nas, da radimo i postojimo – poručila je predsednica Jevrejske opštine Kikinda.

Današnjoj Komemoraciji prisustvovali su članovi jevrejske zajednice, predstavnici udruženja, dok je ispred Grada Kikinde venac na spomen obeležje položio član Gradskog veća Milivoj Linjački.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *