Objavljena knjiga reportaža Ljubomira Mićka Grubića

Objavljena knjiga reportaža Ljubomira Mićka Grubića

495
0
Deli

Istorijski arhiv Kikinda objavio je knjigu reportaža nekadašnjeg novinara “Komune” i Radija Kikinde Ljubomira Mićka Grubića. U knijizi pod nazivom “Kad u selo sleti vila” našle su se 36 priče iz bogatog Grubićevog opusa, nastalog između 1990. i 2005. godine.

Priče u knjizi podeljene su u pet poglavlja, a izbor je sačinio književnik Miloš Latinović. Kako je Latinović rekao, odabrane reportaže najbolje govore o tome ko je bio Mićko Grubić. – Ako je reportaža princeza u žanrovima novinarskim, onda je Mićko Grubić bio njen vitez. I nekako je reportaža ta koja je njega, kako je on rekao, sama pronašla. On je znao u tom nekom zajedničkom dejstvu između tog žanra i svog načina pisanja, novinarskog istraživanja, da pronađe najoptimalniju crtu gde se oni sreću. Tragao je za reportažom kao za sopstvenim smislom. Uspevao je taj smisao da uhvati bez obzira o čemu je pisao – rekao je Latinović na promociji knjige “Kad u selo sleti vila”, održanoj sinoć u Narodnom muzeju.

Odabrane reportaže našle su se u formi knjige godinu dana nakon smrti autora. Kako je objasnio direktor Arhiva Milan Srdić kniga je nastala u čast vrhunskog novinara. – Postoje dobri novinari, bolji novinari, postoje najbolji. On je bio najbolji i zato je Istorijski arhiv odlučio da godinu dana nakon smrti objavi knjigu gde su sabrane njegove najbolje reportaže. Radi se o pričama, koje je Mićko pričao posebnim, osobenim stilom, koji je svako mogao da razume i kome se svako divio – rekao je Srdić.

Po profesiji arheolog, Grubić je radni vek posvetio novinarstvu, a u “Komuni” i u Radiju Kikindi proveo je četvrtinu veka. Umro je krajem avgusta prošle godine, a sahranjen je na groblju u Nakovu.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *