Odabranim restoranima dodeljen sertifikat „Hrana iz Banata“

Odabranim restoranima dodeljen sertifikat „Hrana iz Banata“

117
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

U okviru prekograničnog projekta „Lokalno nasleđe za aktivni tiruzam u Banatu“ po 25 restorana sa srpske i rumunske strane granice dobilo je sertifikat „Hrana iz Banata“. Projektni tim, upravo najviše pažnje tokom realizacije projekta, posvetio je pronalasku restorana i etno-kuća na području srpskog i rumunskog dela Banata koji u svojoj ponudi imaju tradicionalnu banatsku kuhinju, rekao je član Gradskog veća i koordinator aktivnosti Saša Tanackov.

– Utvrđen je spisak od stotinak jela koje smo ponudili restoranima kao neku vrtsu repera prema kome bi utvrdili da li je njihova ponuda tipična za podneblje srpskog i rumunskog Banata. Što se tiče srpskog dela, mogu reći da smo imali poprilično interesovanje tako da smo ostvarili cilj i imamo 25 restorana u srednjem, južnom i severnom Banatu koji će poneti ovaj sertifikat i isto toliko imamo sa rumunske strane – rekao je Tanackov.

Podaci o svim restoranima naći će se na web platformi, koja će biti na srpskom, rumunskon i engleskom jeziku, što će ljudima, koji su zainteresovani za domaću hranu, olakšati potragu. Prema rečima Andreja Belina iz Zapadnog univerziteta u Temišvaru ovaj sertifikat određuje nivo kvaliteta usluga koje restorani pružaju. – Želimo da se restorani sa tradicionalnom hranom predstave što većem broju ljudi, tako da gosti znaju gde mogu da probaju tradicionalna jela, ali i da restorani profitiraju – rekao je on.

Projekat „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“ realizovao je Zapadni univerzitet u Temišvaru u saradnji sa Gradom Kikinda i Narodnim muzejem Kikinda u ciljem očuvanja kulturnog nasleđa Banata sa srpske i rumunske strane granice, kao i razvoja turizma u pograničnim oblasti obe države.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *