Održan 24. Sabor frulaša Vojvodine u Iđošu

Održan 24. Sabor frulaša Vojvodine u Iđošu

73
0
Deli

Sinoć  je u Iđošu 24. put po redu održan Sabor frulaša Vojvodine pod nazivom „Škripi  đeram“. Ovu tradicionalnu manifestaciju organizovalo je Kulturno prosvetno društvo „Milivoj Omorac“.

 Nastupili su frulaši iz cele Vojvodine – iz Novog Sada, Bukovca, Meštana, Beograda, Sremske Kamenice, Kikinde,  kao i domaćina Iđoša.

„ Imamo ukupno 14 učesnika ove godine. Takmičarske discipline ovogodišnje manifestacije su izvorno  i savremeno sviranje uz pratnju muzike.Takođe će nastupiti i jedan duet. Inicijatori manifestacije su bili čika Radovan Mirkonj, Ivica Martinov i  Zoran Rajičić, koji su osmislili da se održava predtakmičenje, po regijama u Srbiji. Pretprošle godine u kategoriji Savremenog sviranja Mirkonj Perišić  Željko je išao na takmičenje na državnom nivou, a bio je prvi ovde u Iđošu“ – obrazložio je ukratko predsednik organizacionog odbora Ljubiša Brojčin.

Iđoš je već postao poznato mesto gde se tradicionalno održava pokrajinsko takmičenje u sviranju frule i Sabor frulaša. To je jedna bitna manifestacija za Iđoš jer svako selo ima neku svoju poznatu manifestaciju. Grad će uvek podržati ovu manifestaciju, sa obzirom da je pokrajinskog karaktera i veoma je bitno da se kulturno nasleđe prenosi i dalje pošto nam je frula jedan tradicionalni instrument“ – izjavio je Milivoj Linjački, član Gradskog veća.

Mnogo puta sam nastupao na Saboru, a nekoliko puta sam čak osvojio i 1. mesto, mada sam osvajao i 2. i 3. mesto više puta u kategoriji izvornog sviranja. Sviram na fruli preko 100 godina staroj. Ljubav prema sviranju frule se prenosila sa kolena na koleno u mojoj porodici“ – rekao je Cvijeta Milaković, svirač iz Subotice  i učesnik na ovogodišnjem Saboru.

Frulu sam naučio da pravim kao dečak, pošto je moj otac svirao klarinet i frulu. Napravio sam mnogo frula, preko 4000, u prethodnih 45 godina. Manifestacija u Iđošu mi se mnogo dopada i lepo smo dočekani. Dolazim već desetak puta i 3-4 puta sam osvajao prvo mesto u kategoriji izvornog sviranja“- izjavio je graditelj štimovnih frula Milosav Vesović iz Kaluđerice kod Beograda.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *