Održan sastanak na temu unapređenja poslovnog ambijenta

Održan sastanak na temu unapređenja poslovnog ambijenta

258
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Savet za privredu grada Kikinde i predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održali su zajednički sastanak danas, 22. juna, u Kikindi. Tema sastanka bila je „Javno-privatni dijalog o unapređenju poslovnog ambijenta“ sa akcentom na unapređenje inspekcijskog nadzora i borbom protiv sive ekonomije.

Prema rečima Izvršne direktorke NALED-a Violete Jovanović ključne teme sastanka odabrane su na inicijativu privrednika i njihovih primedbi u tim oblastima.  – Privrednici su kao ključnu temu istakli pitanje fer konkurencije, odnosno suzbijanje sive ekonomije i rad sa inspekcijama kako bi se njihovo postupanje unapredilo, kako bi se bolje radila analiza rizika i smanjio pritisak na privredu slanjem inspekcija, odnosno popravila saradnja sa inspekcijama koje sve više imaju edukativu i preventivnu ulogu, a sve manje represivnu. To je za nas jako važno. U suzbijanju sive ekonomije mi praktikujemo rešenje koje je troslojno, a to je da se na ovom fenomenu radi kroz edukaciju, stimulaciju i represiju, jer je to formula koja daje najbolje rešenje – rekla je Jovanović.

Kako je objasnila izvršna direktorka NALED-a, privrednici s jedne strane ističu prečeste posete inspekcije koje ne prate stepen rizika koje određena firma ima, dok se druga primedba odnosi na kaznene mere kojima inspekcija pribegava. – To će sve manje biti slučaj, već vidimo napredak u toj praksi. Druga stvar je da i oni koji treba da budu kažnjeni i koju posluju nelegalno, ta rešenja se na žalost nikada ne realizuju, što govori o nedostatku sistema između inspekcije i sudstva. To je takođe karika na kojoj radimo, da unapredimo njihovu saradnju kako bi se nalazi i rešenja inspektora za prekršajne postuke, za kaznene mere, za one koji ne poštuju zakon zaista bile dosledno i sprovedene, da oni budu kažnjeni i da se time destimuliše da se ta praksa nastavi – kazala je ona.

Gradonačelnik grada Kikinde Pavle Markov istako je da je politika Grada poštovanje zakona, što prema njegovim rečima, funkcioniše dobro u Kikindi. – Međutim, cilj i politika našeg grada nije da se bavimo represivnim merama  već pre svega da imamo dijalog sa privrednim društvima, da vidimo koji su problemi kada do toga dođe. Naravno da ne možemo da razgovaramo o onim problemima koji se kose sa zakonom, ali možemo da pričamo o svim onim stvarima koje mogu da se dogode, koje se dešavaju zbog određenih birokratskih problema, neznanja i slično i da izlazimo u susret, podstičemo i rešavamo te probleme kako bismo imali jedan dobar ambijent i za vršenje poslova i za poštovanje zakona – rekao je Markov.

NALED je javno-privatna asocijacija koja sa gradom Kikinda sarađuje već deset godina. Misija NALED-a je unapređenje privrednog okruženja u Srbiji kroz podršku ekonomskim reformama uz aktivno učešće i saradnju privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva. Od svog osnivanja 2006. godine do danas, NALED je izrastao u najveću privatno-javnu asocijaciju koja okuplja više od 300 članova, dok mrežu partnera čini preko 100 državnih institucija i međunarodnih organizacija.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *