Održana akcija “Zajedno do zdravlja” namenjena penzionerima

Održana akcija “Zajedno do zdravlja” namenjena penzionerima

196
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

U okviru akcije „Zajedno do zdravlja“ 45 najstarijih sugrađana imalo je priliiku da uradi analizu nivoa glukoze i lipidnog statusa u krvi u prostorijama Udruženja penzionera. Akciju je organizovala medicinska laboratorija „MedLab“ u saradnji sa Gradskom upravom.

Prema rečima osnivača “MedLab”-a dr Milana Ubavića ove dve analize odabrao je s razlogom jer je kod ljudi na ovom prostoru primetan poremećaj metabolizma lipida i sklonost ka dijabetesu. – Veliki je broj neotkrivenih pacijenata na našoj teritoriji, jer se neredovno kontrolišu i nekvalitetno hrane, pogotovo su velike količine ugljenih hidrat koje se unose. Velika je potrošnja hleba u našoj sredini. S druge strane poremećaj metabolizma lipida je sledeći poremećaj za koji su vezane kardiovaskualarne bolesti i stradanje krvnih sudova srca i perifernih krvnih sudova – objasnio je dr Uverić.

Medicinska laboratorija „MedLab“ u Kikindi posluje već pet godina i prema rečima člana Gradskog veća Miodraga Bulajića pokazuje društveno odgovorno ponašanje prema lokalnoj zajednici. – Gradska uprava zajedno sa laboratorijom organizuje ovu humanitarnu akciju koja ima i socijalnu komponentu, jer su obuhvaćeni penzioneri sa nižim primanjima, kojima ova usluga nije uvek dostupna. Preventivni pregledi su krucijalni za unapređenje i očuvanje zdravlja naših sugrađana – poručio je Bulajić .

Urađene analize ukazaće na zdravstveno stanje pacijenata starije dobi, a tokom pregleda zaposleni u „MedLabu“ skrenuli su pažnju penzionerima o važnosti pravilne i zdrave ishrane.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *