Održana komemoracija u znak sećanja na deportaciju kikindskih Jevreja

Održana komemoracija u znak sećanja na deportaciju kikindskih Jevreja

73
0
Deli

Na Jevrejskom groblju u Kikindi danas je održana komemoracija u znak sećanja na deportaciju kikindskih Jevreja. Na komemoraciji i polaganju venaca prisustvovali su zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić, predsednici Jevrejskih opština iz Kikinde, Subotice, Zrenjanina i Beograda, kao  i gosti i prijatelji iz ostalih jevrejskih zajednica.

Deportacija Kikindskih Jevreja jedan je od najstrašnijih događaja koji je zadesio naš grad. Mnoge porodice mahom jevrejske su nestale, izgubljene  u vihoru rata. Danas smo ovde radi sećanja na kikindske Jevreje, a ovo sećanje nam ukazuje da je mir nešto što po svaku cenu moramo očuvati i ostaviti budućim pokolenjima“, izjavila je Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika Kikinde.

 

 „ Danas smo ovde da obeležimo 49. godišnjicu deportovanja Jevreja iz Kikinde. Kao i svake godine skupili smo se da obeležimo ovaj tužan datum. Smatramo da je jako bitno da se ovaj događaj ne zaboravi. Ne možemo tačno da odredimo broj grobnih ploča na koje danas polažemo vence, zato što je dosta toga ruinirano i nije sačuvano tokom godina. Jevrejska zajednica u Kikindi broji 40-ak članova. Trudimo se da se otvorimo prema široj zajednici i da to realizujemo kroz projekte, izložbe, druženja i generalno da stavimo ljudima do znanja da postojimo i da radimo “, saopštila je Nevena Knežević, predsednica Jevrejske opštine Kikinda.

U Velikokikindskom srezu  stradalo je ukupno 360 Jevreja. Preživelo je samo njih 11, ali su oni  naišli na velike probleme vrativši se u Kikindu. Nova vlast je izvršila nacionalizaciju i konfiskaciju imovine, te su oni morali prodati svoju imovinu, kako bi dobili dozvolu da se odsele u Izrael.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *