Održana prva „Pekmezijada“ u Novim Kozarcima

Održana prva „Pekmezijada“ u Novim Kozarcima

157
0
Deli

Pored „Strongmena“ ,  „Fijakerijade“ i „Pitijade“,  Novi Kozarci su ovog leta bili središte još jedne interesantne manifestacije – „Pekmezijade“. Naime, u organizaciji Udruženja žena „Narcis“,  danas se u Novim Kozarcima održalo takmičenje u kuvanju pekmeza od šljiva. Ovo je prvi put da se organizuje ovakva vrsta nadmetanja, a učestvovalo je ukupno 9  ekipa, mahom iz okolnih sela – Ruskog Sela, Banatskog Velikog Sela, kao i iz Srpskog Itebeja i Česterega. Takođe, kao gosti manifestacije, učestvovali su i  učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Kikinde, koji su proučavali tajne kuvanja tradicionalnog pekmeza od šljiva.

Ove godine prvi put organizujemo ovu manifestaciju, a nadamo se da ćemo dogodine nastaviti započetu tradiciju. Udruženje „Narcis“ postoji već 10 godina, pa smo poželeli da i mi imamo neku svoju manifestaciju.“ Pekmezijada“ se uglavnom oslanja na tradicionalno pripremanje pekmeza naših baka. Lepo je i što su se odazvale sve ekipe koje smo pozvali. Pekli smo krofne, a kao specijalitet dana kvasne uštipke sa pekmezom“, saopštila je Stoja Milinović, predsednica Udruženja žena „Narcis“, organizatora „Pekmezijade“.

Prvi put se nalazimo u Novim Kozarcima na „Pekmezijadi“ , takmičenju u kuvanju i spremanju pekmeza od šljiva. Grad Kikinda je podržalo i ovu manifestaciju. Tako Novi Kozarci, pored „Strongmena“, „Fijakerijade“ i „Pitijade“, dobijaju još jednu novu manifestaciju. S obzirom da je ovo prva „Pekmezijada“ očekujemo da ćemo narednih godina imati povećan broj takmičara i da će ova manifestacija zaživeti. Takođe se nadamo da će učestvovati i ekipe iz mesta širom Vojvodine, a da će se Novi Kozarci pokazati kao dobri domaćini“, izjavio je Milivoj Linjački, član Gradskog veća.

,, Došli smo u Nove Kozarce da vidimo kako se pravi pekmez i naučimo nešto novo. U starijim vremenima su bake ovako pravile pekmez, a sada se on kupuje u prodavnicama. Najviše volim pekmez od kajsija“, rekla je desetogodišnja učenica Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Kikinde.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *