Održana tribina o biljnoj ishrani u Biblioteci “Jovan Popović”

Održana tribina o biljnoj ishrani u Biblioteci “Jovan Popović”

187
0
Deli

U Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” večeras je održana tribina pod nazivom ,,Biljna ishrana, trend ili budućnost?” . Doktorka Jelena Milešević sa beogradskog Instituta za medicinska istraživanja, dr Tatjana Jezdimirović iz Udruženja građana “Ritam zdravlja” iz Novog Sada i dr Goran Abraham iz kikindskog Udruženja građana “Zdravlje na dlanu” predočili su sve činjenice i razbili sve mitove koje biljna ishrana kao takva nosi sa sobom velikom broju posetioca ove tribine. Kako je ocenio predsednik kikindskog Udruženja “Zdravlje na dlanu” dr Goran Abraham cilj ovog predavanja jeste utvrditi broj ljudi koji se hrane biljnom ishranom:

,, Ono što smo do sada radili, uspeli smo da podignemo na jedan viši nivo, kojem se ja lično veoma radujem, sa Udruženjem “Ritam zdravlja” iz Novog Sada i sa beogradskim Institutom za medicinska istraživanja. Došli smo na ideju da bi tema današnje tribine trebala da bude biljna ishrana, kao trend ili izbor budućnosti, s obzirom na to da Svetska zdravstvena organizacija propagira u skorijoj budućnosti, da bi ljudsko čovečanstvo trebalo da se preorijentiše na biljnu ishranu. Shodno tome, ljudima u Kikindi, a to ćemo raditi i u drugim gradovima u zemlji, hteli smo da približimo prave informacije, da ne žive u zabludi,  zato što će se to i propagirati kroz redovnu medicinsku struku, verujem da će i lekari opšte prakse kao zadatak, biljnu ishranu propagirati kao jedan vid preventive” – izjavio je Abraham.

Doktorka Tatjana Jezdimirović iz novosadskog Udruženja “Ritam zdravlja” otkrila je koliko je biljna ishrana prilagodljiva osobama koje se bave sportom:

,, Pokušali smo da prezentujemo činjenice o biljnoj ishrani i šta generalno sportisti trebaju da unose u svoj organizam u odnosu kako na zahteve, tako i na karakteristične sportove, budući da svaki sport zahteva različitu orijentaciju i drugačije performanse koje trebaju da se zadovolje kao i neophodna ishrana. Istraživanja nam govore da postoji dosta mitova i zabluda, čemu su doprinele društvene mreže i informacije do kojih se lako može doći, a koje često nisu proverene niti dokazane. Jedan od takvih mitova jeste da sportisti ne mogu da unesu proteine biljnom ishranom – za sportiste proteini su veoma važni, kao i pravilna sumplementacija” – izjavila je Jezdimirović.

Doktorka Jelena Milešević pri Centru izuzetne vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma  beogradskog Instituta za medicinska istraživanja bavi se različitim aspektima medicinske ishranei trenutno sprovodi veliku studiju o navikama o ishrani:

,, Studija obuhvata 3000 ispitanika odrasle populacije i 300 ispitanika dečje populacije i bavi se proučavanjem navika o ishrani posebnih grupa kao što su vegetarijanci i trudnice. Kako bi informisali širu javnost o ovoj studiji došli smo na ideju da održimo ovakvu tribinu gde bismo prikazali prave i proverene informacije o tome šta znači biljna ishrana i kako se treba pravilno hraniti” – izjavila je Milešević.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *