Održano predavanje o zdravlju u Kulturnom centru

Održano predavanje o zdravlju u Kulturnom centru

136
0
Deli

U organizaciji Gradskog odbora Kikinda Udruženja Kraljevina Srbija i Kulturnog centra Kikinda održano je predavanje o primeni dijetetskih suplemenata u različitim životnim dobima žene magistra farmacije Kristine Kovačević.

Kako je izjavila predsednica Udruženja Kraljevina Srbija Gradski odbor Kikinda Mirjana Boškov Limbahter ovo je jubilarna 10. godina postojanja Udruženja Kraljevina Srbija  i posvećena je zdravlju žena i borbi protiv karcinoma dojke.

,,Na saveznom nivou Udruženje Kraljevina Srbija deluje već deset godina i to je nevladina, neprofitabilna organizacija koja prima u članstvo sve ljude dobre volje koji podržavaju parlamentarnu monarhiju, bez obzira na versku, stranačku i bilo koju drugu pripadnost. Mi smo kao Gradski odbor, koji i deluje u Kikindi  godinu dana, imali nekoliko aktivnosti  i odlučili smo se da  i ova aktivnost bude posvećena zdravlju, što je na višem nivou Udruženja Kraljevina Srbije. Pošto imamo divne, mlade stručnjake, ovog puta u gostima nam je farmaceutkinja, magistar Kristina Kovačević koja kroz predavanje o zdravlju deluje preventivno od najmlađeg doba pa do zrelih  godina” – istakla je Mirjana Boškov Limbahter.

Prema rečima farmaceutkinje i magistra Kristine Kovačević jedna od preventivnih mera u mesecu borbe protiv karcionoma dojke pored pravilne ishrane jeste i pravilna suplemenatacija kako  kod mladih žena, tako i kod  žena u menopauzi.

,,Predavanje i samu prezentaciju sam obuhvatila od samog rođenja, od trudnoće, do menopauze i duboke starosti, šta je ono što bi žena trebala da uzima kao suplement, a šta je to što nam mediji negde plasiraju, a u stvari nema nekih naučnih dokaza za sam efekat tih suplemenata. Postoji nešto što radi marketing, a postoji ta potreba novinara koja se ogleda u senzaciji. Bili smo svedoci kada su kružile priče o lekovima za pritisak, da oni navodno izazivaju rak. Pa smo onda i mi farmaceuti i lekari imali problem da objasnimo pacijentima da ne prekidaju terapiju. Problem je što nama mediji ne dozvoljavaju da mi sami kreiramo sliku o zdravlju i terapiji, koliko oni uzimaju na sebe da oni sami interpretiraju neke naučne radove i na taj način možda stvaraju neki senzacionalističke vesti koji kasnije, prosečan čovek koji nema obuhvatno znanje iz oblasti medicine i farmacije, ne može baš najbolje da razume. Suplementacija nikada ne može biti zamena za pravilnu ishranu, ali postoje situacije kada je suplementacija neophodna u smislu kada imate malu absorbciju, kada osoba ne može iz nekog razloga da absorbuje određene nutrijente. Kada imate osobu koja ima neko patofiziološko stanje u smislu neke bolesti a da nije dijabetes ili tako dalje, jednostavno koliko imate malu nutriciju ili neki poseban režim ishrane, kao što su na primer dijabetičari, i kod slučajeva kada je suplementacija opravdana. Sumplementacija kao samomedikacija, odnosno samolečenje, nikako nije opravdana i  ona bi uvek trebala da bude uz savet zdravstvenog radnika, a to bi bio lekar ili farmaceut” – zaključila je Kovačević.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *