Održano predavanje ,,Primena mera populacione politike na teritoriji grada Kikinde”

Održano predavanje ,,Primena mera populacione politike na teritoriji grada Kikinde”

127
0
Deli

Savez samostalnih sindikata za grad Kikindu i opštine, danas je u svojim prostorijama organizovao predavanje na temu ,,Primena mera populacione politike na teritoriji grada Kikinde”. Predavanje je obuhvatilo teme poput promovisanja vrednosti porodičnog života kroz podizanje kvaliteta porodičnih relacija i uloga , izazovi i problemi muškarca(oca) u porodici , ali i prava žene kao majke i prava žena u porodici i drugo.  Predavači – Jelena Laković iz Centra za Socijalni rad, Milica Savić, master sociolog pri Centru za socijalni rad i Branka Grahovac, mr psihologije PU ,,Dragoljub Udicki” Kikinda su se potrudili da ukažu na probleme koji se nalaze u našem društvu.

,,Ono što je dobro kada je u pitanju naš grad, pre svega kada je u pitanju naša predškolska ustanova, tu smo najbolji u državi, ja tu samo mogu da pohvalim naš grad i Gradsku upravu koja ima potpuno razumevanje kada su u pitanju različite oblasti. Zahvaljujem Gradskoj upravi što je zajedno sa Savezom samostalnih sindikata za Kikindu i opštine omogućila da dođe do realizacije jednog ovakvog projekta koji je izuzetno značajan. Ciljna grupa su bili samohrani roditelji, hranitelji, i svi problemi koji proističu iz tih oblasti. Postoje izvesni problemi kada je u pitanju rad naših firmi – poput toga da mladi ljudi nemaju mogućnost da ostave decu, kada rade po smenama. To je jedan od ideja da realizujemo neki projekat uz podršku  Republike Srbije da se uvede i mogućnost da neko brine o toj deci dok oni rade. Drugi predlozi se odnose na socijalni deo – prilikom vantelesnog začeća da nakon tri finansiranja od države, to četvrto finansira naša Gradska uprava s obzirom da je do sada  pokazala veliko razumevanje”  – rekao je Ilija Drljić ispred Saveza samostalnih sindikata za Kikindu i opštine Čoka, Novi Kneževac i Nova Crnja.

Jedan od predavača, Milica Savić, master sociolog pri Centru za socijalni rad pričala je o pravima žene kao majke, o materijalnoj podrsci ženama i jačanju braka kao zajednice života i tim povodom istakla je  da je jako važno podići svest o pravu žena, kao o majkama i trudnicama i obučiti ih kako da ta prava sprovedu u delo:

,,Svest u teoriji imamo jedno, dok je to u praksi drugačije, i ono što je suština mog današnjeg predavanja bilo jeste kako uskladiti sve obaveze koje žena ima – sa jedne strane kao majka,a  sa druge tu profesionalnu ulogu. Prepreka su često produžetak godina obrazovanja, gde imamo studenta medicine koji osnovne  studije završava sa šest godina, a najbolji period rađanja jeste nege do 26 – 27 godine. Lokalna samouprava bi trebala da radi na ulaganju i podsticanju mera za sam proces vantelesne oplodnje jer se veliki broj žena suočava sa problemom neplodnosti” – izjavila je Savić.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *