Opština Čoka demantovala navode građana da protivgradna zaštita nije reagovala

Opština Čoka demantovala navode građana da protivgradna zaštita nije reagovala

3994
0
Deli

Odgovarajući na navode pojedinih Čokana da je led zbog ljudske nebrige potukao poljoprivredne useve, iz lokalne samouprave u ovoj opštini obaveštavaju sugrađane da su nadležne protivgradne službe reagovale, a da je na opštinskim organima bio zadatak da saniraju posledice nevremena na javnim površinama.

Opština Čoka ima potpisan ugovor sa Radarskim centrom Bajša o protivgradnoj zaštiti. Prema rečima predsednice opštine, lokalna samouprava je obezbedila dovoljno raketa, a Radarski centar reaguje prema nalogu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U saopštenju Radarskog centra stoji da je superćelijski gradonosni oblak ušao u Srbiju iz pravca Mađarske, a da je kretanje nastavio ka Kikindi dok nije prešao u Rumuniju. Najjači intenzitet leda bio je u Čoki, a ovaj centar ispalio je 56 protivgradnih raketa na teritoriji Subotice, Sente, Kanjiže, Ade, Čoke, Kikinde i Novog Bečeja. Od trenutka ulaska oblaka u Srbiju, do prelaza granice sa Rumunijom, proteklo je dva sata.

-Mi smo kao Štab za vanredne situacije reagovali odmah nakon pričinjene štete. Komunalne službe uklonile su sa terena slomljene grane, a u ponedeljak će se formirati komisija za procenu štete na njivama, rekla je Stana Đember koja je i šef Štaba za vanredne situacije u opštini Čoka.

Iz Lokalne samouprave opštine Čoka, apeluju na poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje useve od elementarnih nepogoda jer je to jedini način da se otklone rizici poljoprivredne proizvodnje i da se obezbede prihodi bez obzira na vremenske neprilike.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *