Osnovna škola „Feješ Klara“ najuspešnija na konkursu „Energija je svuda oko nas“

Osnovna škola „Feješ Klara“ najuspešnija na konkursu „Energija je svuda oko nas“

512
0
Deli

Osnovna škola „Feješ Klara“ iz Kikinde osvojila je prvo mesto na redovnom godišnjem konkursu „Energija je svuda oko nas“ u kategoriji osnovnih škola za 2017. godinu.  Konkurs od 2009. godine rapsiuje Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike za sve osnovne i srednje škole u Vojvodini.

Cilj akcije je da se probudi svest o problemu energije kod najmlađih članova društva, a pored toga i razvijanje kreativnog razmišljanja u realizaciji ideja koje mogu doprineti boljem shvatanju problema sa kojim se društvo suočava.

1Mentorka kikindskih osnovaca Eleonora Volaš Cibula, nastavnica geografije i likovne kulture u Osnovnoj školi „Feješ Klara“, objasnila je da kad god su učestvovali na konkursu, radili su temu obnovljivi izvor energije, a da ih je ove godine od ostalih konkurenata izdvojilo to što su imali nekoliko nagrada u raznim kategorijama. – U literarnim i likovnim radovima obradili smo teme kao što su vetar, voda, sve energije koje su dobre za našu okolinu. Naša deca imaju razvijenu ekološku svest, s tim da to može da se razvija još više. Jako je važno što je taj projekat svake godine prisutan i tek u budućnosti ćemo videti efekat toga – rekla je mentorka.

U okviru konkursa učenici u saradnji sa svojim mentorima su mogli da kroz niz aktivnosti osmisle nešto na teme koa što su alternativni i obnovljivi izvori energije, zatim energetska efikasnost i ekologija, upravljanje otpadom i energija.

Učenica sedmog razreda Sonja Psodorov osvojila je drugo mesto u kategoriji literarnih radova. – Pisala sam o energiji koju proizvodi sunce, voda, vetar i da treba da sačuvamo i brinemo o tome da se ne uništi, jer to je naš život. Bilo je teško, jer ipak to sve treba staviti u stihove – priznaje mlada Kikinđanka.

20180130_144542Nagrađeni učenici Osnovne škole “Feješ klara” u kategoriji literarnih radova su pored Sonje Psodorov i Blanka Hajnal, drugo mesto i Novak Martin, treće mesto. U kategoriji likovnih radova nagrade su osvojili Timea Petrovski i Šagi Peči. Takođe, nagrađena je i maketa koju su napravili učenici ove škole, a koja prikazuje ulicu kuća koje koriste solarne panele za proizvodnju električne energije.

20180130_144723Osim učenika, priznanja su dodeljena i njihovim mentorima, odnosno Violeti Momić, Elelonori Volaš Cibula, Radovanu Miolskom i Aleksandri Ćazić Kiurski.

– Zadovoljstvo jeste veliko i znači mnogo. Svaka pohvala znači i te kako i saznanje da se vaš trud vrednuje i da to neko posmatra. Utiče i motiviše za neke dalje saradnje, za neke dalje radove – rekla je nastavnica srpskog jezika i književnosti Aleksandra Ćazić Kiurski.

20180130_144644Direktor Osnovne škole „Feješ Klara“ Ignac Radič nije krio zadovoljstvo zbog osvojenih priznanja. – Nagrađeni su i učenici i mentori i jako smo zadovoljni. Pored toga, kao nagradu smo dobili lap-top računar koji će nam koristiti u radu. Osim konkursa, mi se trudimo i za vreme redovnih časova, a isto tako i za vreme sekcija ili na neki drugi način da uputimo đake i da im znanje o obnovljivim izvorima energije podignemo na viši nivo – rekao je direktor.

Projekat “Energija je svuda oko ans” prvi put je školske 2009/2010. godine pokrenuo Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i Savez informatičara Vojvodine uz podršku Pokrajisnkog sekretarijata za obrazovanje i kulturu i Pokrajisnkog sekretarijata za energetiku i mineralna goriva.

20180130_144706

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *