Ostojićevo: Šljiva kao brend sela

Ostojićevo: Šljiva kao brend sela

1609
0
Deli

U čast drvoredima šljiva u Ostojićevčanskim ulicama organizovana je manifestacija pod nazivom “Međunarodni festival šljive i rakije” u subotu, 2. septembra u ovom banatskom selu.  Na “Šljivenbalu” birale su se najbolje šljivovice, pekmezi i kolači napravljeni od ove voćke.

Stručni žiri u odabiru najboljih poslastica od šljive morao je da degustira više od 50 pekmeza i 29 različitih kolača, dok je 46 proizvođača rakije donelo svoj proizvod na ocenjivanje. Tokom proglašenja pobednika podeljeno je više zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja i plaketa.

Kako je objasnio idejni tvorac celokupnog događaja Zoltan Bačo cilj im je bio da doprinesu promociji sela. – Šljiva raste ispred svake kuće, u svakom dvorištu, svakoj bašti i mislim da je kranje vreme napraviti jedan zaštitni znaku ovom Ostojićevu. Sa druge strane, šljiva je plemenito voće, prave se poslastice i rakija što donosi veselje – rekao je Bačo.

Tokom celodnevnog programa kulturno umetnička društva iz Mađarske, Rumunije, Ostojićeva i okolnih mesta predstavila su svoj rad posetiocima ovog događaja. Pored toga, bila je organizovana i prodajna izložba radova udruženja i individualnih proizvođača, a na licu mesta je i demonstrirano pečenje rakije. Organizatori su obezbedili i besplatne mekike, palačinke, pekmeze i rakiju na svakom štandu.

Festival šljive i rakije ujedinio je sva udruženja iz Ostojićeva, koja su doprinela njegovoj realizaciji. – Uspeli smo sada, uspećemo svih narednih godina. Sva udruženja su učestvovala u organizaciji. Samo da se zahvalim svima od najmanjeg deteta do najstarijeg koji su pomogli. Vidimo se za godinu dana na 2. Međunarodnom festivalu i tada već želimo da ugostimo goste iz Bosne, Slovenije i Hrvatske – poručio je Zoltan Bačo.

Na centralnoj bini prikazane su narodne pesme i igre srpske, mađarske, poljske, slovačke kulture. Kulturno umetničko društvo „Višljani iz Ostojićeva“ pored toga što je učestvovalo u samom programu, bilo je uključeno i u organizaciji Festivala. Prema rečima predsednice tog udruženja Anite Šalbot očekivanja su im se ispunila. – Naš motiv je bio da podržimo organizatore i da se na jednom mestu okupe sva kulturno umetnička društva i predstave sve svoje što su do sada naučili i eto tako predstavimo Ostojićevo i da se čuje za nas u zemlji i u inostranstvu. Deca su uživala i bilo je dosta posećeno – rekla je predsednica.

Manifestaciju je organizovalo udruženje za očuvanje kulturnog naseđa “Piroš tulipan” uz podršku Mesne zajednice Ostojićevo i sponzora.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *