Osumnjičeni za odlaganje opasnih materija na deponiju pušteni iz pritvora, istražne radnje...

Osumnjičeni za odlaganje opasnih materija na deponiju pušteni iz pritvora, istražne radnje se nastavljaju

88
0
Deli

Nakon akcije MUP-a po nalogu sudije Osnovnog suda u Kikindi, B.M. (43) iz Požarevca i G.K. (52) iz Beograda, pušteni su  iz pritvora posle  48 sati zadržavanja i nastavljaju se istražne radnje, navedeno je u saopštenju privrednog društva „FCC EKO“.

Podsećamo, B.M. i G.K. bili su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zagađenje životne sredine, unošenje opasnih materija u Republiku Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Oni se sumnjiče da su, kao odgovorna lica u privrednom društvu „FCC EKO“, omogućili protivzakonito skladištenje i odlaganje opasnih materija na više lokacija u sklopu regionalne deponije na teritoriji Kikinde.

Tim povodom, kompanija „FCC EKO“ javnosti se obratila saopštenjem gde je navedeno da lokacija Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Kikindi kompanije FCC EKO se isključivo koristi za odlaganje više vrsta otpada, u skladu sa rešenjima o dozvolama za odlaganje otpada. – U regionalnom centru za upravljanje otpadom  u Kikindi  ne prerađuje se opasan otpad, već se odlaže komunalni, neopasan otpad iz industrije  i azbest upakovan u skladu sa propisima. Kompanija poseduje dozvole za sakupljanje i transport neopasnog otpada, za odlaganje neopasnog otpada, ali i dozvolu koja uključuje mogućnost odlaganja pojedinih vrsta opasnog otpada, sve do 2022. godine – navode iz ove kompanije.

Oni još dodaju da uobičajen i redovan rad postrojenja (deponije) podrazumeva da akreditovane laboratorije obavljaju monitoring u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom, te da se redovno vrši monitoring podzemnih voda, monitoring procednih voda, monitoring emisija i gasova, monitoring zemljišta, monitoring buke, a takođe se geodetski prati rast tela deponije.

-Kompanija FCC EKO prisutna je u Srbiji  od 2006. i radi u skladu sa svim zakonskim  propisima i samo u okviru važećih dozvola koje su izdale nadležne institucije.  FCC EKO je pod redovnom  inspekcijskom  kontrolom Ministarstva zaštite životne sredine i drugih nadležnih državnih organa Republike Srbije. Samo u toku 2018. godine sprovedeno je pet inspekcijskih nadzora Ministarstva za zaštitu životne sredina, u kojima osim ukazivanja na manje propuste i zahteva za uklanjanje uočenih propusta, na koje je odmah reagovano od strane FCC EKO, nije bilo Zahteva za prekršajni postupak – navodi se u saopštenju.

Kako navode u ovoj kompaniji, od kada posluje u Srbiji kompanija FCC Eko se u više navrata suočila sa pokušajima diskreditovanja  imena  i poslovanja firme, ali da je u svim tim situacijama utvrđeno da je kompanija u potpunosti poslovala u skladu sa zakonskom regulativom, kao i da poseduje odgovarajuće dozvole, koje su izdale nadležne institucije.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *