Otvaranjem izložbe počelo obeležavanje 160 godina postojanja Gimnazije

Otvaranjem izložbe počelo obeležavanje 160 godina postojanja Gimnazije

501
0
Deli

Gimnazija „Dušan Vasiljev“ iz Kikinde ove godine obeležava 160 godina postojanja. Kulturne, sportske, muzičke manifestacije povodom godišnjice počele su danas, 20. marta, otvaranjem izložbe u Kulturnom centru.

Prikazana izložba sastoji se od fotografija i dokumenata koji prikazuju istoriju kikindske Gimnazije od njenog osnivanja 1868. godine. – Prikazana su najstarija dokumenta koja postoje, takođe najstarije fotografije koje su ostale sačuvane, kolektiva, same zgrade Gimnazije, učenika i sama izložba pokriva period do pre nekoliko godina. Dakle, pokušali smo da 160 godina nekako zaokružimo i prikažemo zapravo istoriju Gimnazije – objasnio je istoričar Marko Milošev.

Prilikom osnivanja, ova obrazovna ustanova nosila je naziv Velikokindska Gimnazija i predstavljala je „realku“ sa četiri razreda. U početku, Gimnazija je bila smeštena u prostorijama Kurije. Sredinom 1899. godine doneta je konačna odluka o izgradnji nove moderne zgrade za potrebe gradske gimnazije. Zidanje je preuzeo Jožef Pavliček i kopanje je počelo sredinom 1899. godine da bi već naredne godine zgrada bila otvorena. Tada Gimnazija dobija i ostale razrede i postaje Velikokindska Viša Gimnazija.

20180320_125306Direktor Gimnazije „Dušan Vasiljev“ Ljubomir Zamurović rekao je da su učenici ti koji su izdefinisali dugogodišnje postojanje ove ustanove. – Bez takvih učenika Gimnazije ne bi bilo. Naravno, i profesori su ostavili svoj pečat. Na ovoj izložbi moguće je videti bivše učenike i profesore, one koji su stradali u Drugom svetskom ratu baš u zgradi Gimnazije. Ima tu lepih i ružnih stvari, sve ono što je pratilo razvoj ove Gimnazije tokom nešto više od veka i po – rekao je direktor.

Danas, nastava u Gimnaziji Dušan Vasiljev održava se na dva smera, prirodnom i društvenom, u dve smene. Školu pohađa više od 400 učenika, a u okviru škole ima 15 odeljenja. Od naredne školske godine Gimnazija uvodi i računarski smer. Za učenike koji žele da upišu računarski smer prijemni ispit biće organizovan 3. juna 2018. godine. – Zamolio bih sve one koji su zainteresovani da dođu subotom od 9:00 kada su pripreme za polaganje tog posebnog prijemnog. Računarski smer je onaj koji nudi da već nakon srednje škole đaci budu programeri. Nakon toga, bez obzira koji programski jezik budu učili treba im dva meseca da nauče sintaksu bilo kog drugog programskog jezika – objasnio je Zamurović.

U narednim danima povodom obeležavanja 160 godina postojanja Gimnazije „Dušan Vasiljev“ biće organizovano predstavljanje knjiga, koncert gimnazijskog benda, prikaz mjuzikla „Mjuzikla neće biti“ u Narodnom pozorištu, Veče muzike i poezije, sportski dan, dok će centralna manifestacija, odnosno Svečana akademija biti održana 27. marta, kada će biti podeljene plakete najuspešnijim učenicima i dobrotvorima ove škole.

IMG-20180320-WA0002

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *