Otvoren Info centar, na jednom mestu sve informacije o poslovnim prilikama u...

Otvoren Info centar, na jednom mestu sve informacije o poslovnim prilikama u Rumuniji

310
0
Deli

Građani i privednici iz Banta koji su zainteresovani za rad u Rumuniji sve potrebne informacije o poslovnom tržištu u toj zemlji i prekograničnoj saradnji od sada mogu dobtiti u Info centru u Gradskoj upravi Kikinda. Otvaranje ovog informativnog pulta predstavlja jednu od finalnih aktivnosti prekograničnog projekta “Mobilnost radne snage u pograničnom regionu” koji realizuju Regionalna prirvedna komora Severnobatskog okruga, Grad Kikinda i Privredna komora županije Timiš.

Dajana Buzatu iz Privredne komore županije Timiš objasnila je da rumusnki privrednici imaju problem s pronalaskom radne snage, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti u županiji Timiš jedan odsto. – Prikupljamo podatke o potrebnoj radnoj snazi i slobodnim radnim mestima i šaljemo ih kikindskoj Prirvendoj komori kako bi građani znali koja su nepopunjena radna mesta u okrugu Timiš. Tenutno ima između 1.500 i 2.000 slobodnih radnih mesta – objasnila je ona.

Pored info centra u Kikindi, otvoren je i jedan u Rumuniji, gde tamošnji zainteresovani građani mogu da dobiju željene informacije. Do kraja potpune realizacije projekta biće podeljeni i priručnici koji če pored rečnika sadržati i osnovne podatke o Rumuniji i propisima koji postoje u toj državi.

Tokom implementacije projekta realizovano je više aktivnosti u vezi sa prekograničnom saradnjom sa akcentom na mobilnost radne snage. – Više od 80 polaznika prošlo je kurs rumunskog jezika, a 68 njih je položilo. Gotovo više od polovine ima radna mesta u ovom trenutku. Animirali smo preko 50 firmi iz Rumunije koje su aktivno počele da gledaju na našu radnu snagu i zahvaljujući okolnostima neki od njih će možda i otvoriti postrojenja svojih firmi ovde – objasnio je Tibor Horvat, direktor Regionalne privredne komore Severnobanatskog okruga.

Cilj celokupnog projekta jeste da se na osnovu zajedničkih pograničnih aktivnosti obe države postigne više izbalansiran i održiv društevno ekonomski razvoj obe strane, da se poveća konkurentnost prirvede i da se pruži podrška boljoj pripremljenosti ljudi kako bi lakše konkurisali za radna mesta.

Kako je objasnio član Gradskog veća za lokalni ekomonski razvoj Saša Tanackov okolnosti koje su postojale prilikom kreiranja projekta značajno su se promenile do danas. U Kikindi su u međuvremenu došli novi investitori, te Grad više nema interes da prevashodno u okruženju pronalazi radna mesta za svoje sugrađane. – Naš interes u ovom trenutku je da upravo te nedostajuće kapacitete koji postoje u susednim rumnskim županijama rešimo na taj način što ćemo tim poslodavcima ponuditi mogućnost da te kapacitete otvaraju ovde kod nas u Kikindi. Mislimo da je to dobro rešenje i za srpsku i za rumunsku stranu jer ćemo na taj način sačuvati privrednu stabilnost sa obe strane granice – objasnio je član Gradskog veća.

Tanackov ističe da je za rad u inostranstvu potrebno stvoriti određene preduslove, što u slučaju Srbije i Rumunije s jedne strane jeste ratifikacija sporazuma koji definiše radne odnose u ove dve zemlje. Narodna skupština Republike Srbije ratifikovala je potpisni sporazum januara 2017. godine, dok rumunski parlament još uvek nije. S druge strane jeste omogućavanje rada graničnog prelaza Nakovo-Lunga tokom 24 časa, a koji je trenutno otvoren samo od 7:00 do 19:00 časova.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *