Otvorena likovna kolonija kineskih i kikindskih slikara u Kulturnom centru

Otvorena likovna kolonija kineskih i kikindskih slikara u Kulturnom centru

73
0
Deli

Danas je u Kulturnom centru otvorena likovna kolonija kineskih i kikindskih slikara. Naime, Kikindu je ovog vikenda posetila grupa od 25 kineskih umetnika, u cilju razmene znanja i iskustva sa ovdašnjim umetnicima.

Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika Kikinde, toplo je pozdravila goste iz Kine i poželela im  dobrodošlicu:

„ Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam danas ovde sa našim sugrađanima, a i gostima koji su doputovali iz daleke ali nama prijateljske države Kine. Takođe mi je drago što je Kulturni centar ovih dana domaćin jednoj posebnoj delegaciji umetnika, koja je ovde kako bi videla sve lepote našeg grada, a takođe saznala što više o ovdašnjoj kulturi i umetnosti. U ime Gradske uprave ja im želim da se prijatno osećaju u našem gradu, steknu nove prijatelje, zavole naš grad i da nam ponovo dođu“ –  ukratko je obrazložila Srdić.

 „ Kulturni centar je presrećan zbog ostvarene saradnje sa udruženjem „Prijatelji Bele kutije“. Naši pregovori traju od decembra meseca prošle godine. Dogovor je bio da otvaranje izložbe kineskih umetnika bude 17. juna. U međuvremenu smo se dogovorili da organizujemo i ovu likovnu koloniju, na koju smo pozvali njihovih 11 slikara i naših 10. Dakle, ukupno je bilo 21 slikar na našoj koloniji, a ostali, vajari, su na radionici u Teri. U Kikindu je došlo ukupno dvadeset i petoro umetnika iz Kine. Sutra uveče je otvaranje izložbe a pre toga će nam umetnici u 17 časova prikazati tradicionalno ispijanje čaja u Kini, tako da se očekuje jedna lepa manifestacija ovde u velikoj sali Kulturnog centra” – objasnila je Tanja Nožica, direktorica Kulturnog centra.

Ona je istakla na važnost projekta kako za Kulturni centar,  tako i za sam grad.

Dogovori traju 7 meseci, i mi smo presrećni što su umetnici iz Kine uspešno doputovali u naš grad. Juče smo proveli čitav dan sa njima, danas je likovna kolonija, a sutra otvaranje izložbe. Prekosutra je predviđeno da se umetnicima pokažu lepote i zanimljivosti našeg grada, a u međuvremeno smo se dogovorili da večeras zajedno odemo u Bečej na „cvetanje Tise“ –  dodala je Nožica.

Naše udruženje se zove „Prijatelji Bele kutije“. Mi uglavnom poslujemo u  Hong – Kongu, a od ove godine dolaze i ljudi sa Tajvana. Moj suprug zna srpski jezik, i svake godine sa ovim udruženjem posećuje Srbiju. Tako smo ove godine došli u Kikindu i sutra imamo izložbu “ –  objasnila je ukratko predsednica Kineskog udruženja slikara „Prijatelji Bele kutije“,  Đo In Fan dodavši da  su  njeni prvi utisci o zajedničkoj likovnoj koloniji sa kikindskim slikarima jako lepi:

Juče smo bili u saradnji sa Centrom za likovnu i primenjenu umetnost Tera, a danas sa desetak naših ovdašnjih prijatelja, slikara. Pričali smo dosta sa lokalnim umetnicima i učili smo i videli kako oni rade. Ceo dan bismo radili ovde“ –  dodala je Đo.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *