Pita za Ginisa u Novim Kozarcima: Kozarčanke na oklagiji umesile “krompirušu” od...

Pita za Ginisa u Novim Kozarcima: Kozarčanke na oklagiji umesile “krompirušu” od čak 30 metara

1351
0
Deli

Vredne ruke sedam umešnih domaćica iz seoskog Udruženja  žena iz Novih Kozaraca umesile su pitu za Ginisa, dugačku neverovatnih 30 metara. Spretne u svome poslu, ove majstorice za džinovsku pitu utrošile su čak 20 kilograma krompira, 40 kilograma brašna,  4 kilograma luka i dva kilograma soli.

Pita “krompiruša” koja je na devetoj tradicionalnoj “Pitijadi” bila pravo uživanje za oči i nepca, uspela je u svome cilju- da zadovolji ukus oko dve hiljade posetilaca koji su slasno uživali u svakom zalogaju. Kako kažu posetioci –Prava domaćinska, hrskava spolja, mekana iznutra, ma kao da je jedete u Bosni,a ne u Banatu.

21698189_10214140844936002_1404420587_nI upravo najstarija članica Mileva Šešum (81), recept je donela iz svoje rodne Bosne:

-Sa osam godina sam došla u Banat, a već sa deset sam počela da pravim pitu. Najbitnije je da se testo ne razvlači nego da se “oklagija” tako smo mi naučili u Bosni, pokojna majka mi je prenela znanje. Najbolja pita je ona koja se peče u šporetu na drva, ove peći na struju ne daju joj taj  pravi ukus-objašnjava mi baka  Mileva.

DSC00405-Ma, pravim je od kada znam za sebe. Učila sam od svekrve, a znanje sam prenala i na snajke – nadovezuje se bakica Branka Radanović (77).

-Mi u našu pitu ne stavljamo kvasac, testo se “oklagija” nadev mora da je ukusan, sada domaćice stavljaju i biber, mi nismo praktikovali. Tajni recept ne postoji, svako je pravi na svoj način, testo mora biti dobro usoljeno – objašnjava nam ova vredna baka.

Desa Đurin najčešće  pravi “krompirušu”. Po njenom receptu pita ne bi trebalo da bude ni previše masna, ali ni posna, umerena je najukusnija. Sa njom se slaže i Jovanka Banjac (68), koja osim “krompiruše” pravi i pitu sa sirom, sa mesom, zeljem.

-Najviše volim da pravim za svoje unuke. Nemam neki tajni recept, mlaka voda, so, brašno. Najsrećnija sam kada je sa mnom moja unuka Ksenija , bakina naslednica koja hoće i želi da nauči kako se mesi prava domaćinska pita – kaže nam Jovanka.

DSC00398Mirela Blagojević, predsednica Udruženja, ponosno je istakla da su vredne bake najzaslužnije za ovaj seoski brend “pitu krompirušu” koja obara sve rekorde:

-Pite ne bi bilo da nije vrednih ženica koje su svoje iskustvo, znanje i volju uložile u ovu tradicionalnu manifestaciju. Drago mi je kada vidimo da se starinska jela vraćaju na trpezu, a ove ženice su pravi primer kako se to radi. Negujemo običaje, kulturu, čuvamo tradicionalnu  trpezu, pa pored pite naše članice su vešte i u pravljenju raznih poslastica – štrudli, palačinaka,  krofni,  sve pravimo – kaže nam Mirela.

Seosko udruženje žena, ovom prilikom je napravilo i takmičenje među ženama iz okolnih mesta. Na trepzi osim Ginisove pite mogle su se probati i “krompruše” ostalih domaćica. Pita Boje Oljače proglašena je za najukusniju.

DSC00422Prema oceni žirija gospođe Jadranke Stupar, ocenjivala su se četiri elementa:

-Oblik pite, boja, odnos fila  i testa, ukus. Prava domaćinska pita je razvučena, mora da ima četiri sastojka, so,ulje, biber i krompir. Merili smo estetski izgled, ali je ukus presudan, kaže nam Jadranka.

Pitijadu  je svečano otvorio Milenko Jovanov, narodni poslanik koji je istakao da je ovakav festival od velikog kulturnog značaja, te i da pamti da je kao dete često pite jeo u Nakovu. Događaj je upriličen i nastupom domaćih i gostujućih kulturno –umetničkih društava.

Osim pite, na velikoj domaćinskoj trpezi našli su se pasulj i kupus, a kako nam kažu domaćini festival -Najbitnije je da niko ne ostane gladan, jer tako se to radi u Novim Kozarcima, domaćinskom selu  na severu Banata.

Dragana  Starčević Ivanić

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *