Plodna godina za jesenje kulture

Plodna godina za jesenje kulture

303
0
Deli

Na Danima polja jesenjih kultura, održanim danas, 17. avgusta u Kikindi najviše se govorilo o aktuelnoj situaciji u poljopirvednoj proizvodnji i očekivanim prinosima okopavina. Specifičnost poljopivredne proizvodnje u 2018. godini ogleda se u dobrim prinosima, što, prema rečima direktora Poljopirvedne stručne službe Kikinda Mladena Đurana, prati i loša cena otkupa roda.

– Zarada će verovatno biti identična kao i onda kada su prinosi manji, a cena bolja. Nažalost, to je sudbina poljoprivredne proizvdonje i takav trend postoji već nekoliko godina i mi tu zaista ne možemo puno, ali u svakom slučaju PSS će kroz Dane polja da približi nauku, odnosno najaktuelnije momenate u poljopirvredi proizvođačima – rekao je Đuran.

Nakon sušnijeg perioda tokom proleća, nastupili su povoljni uslovi za rast i razvoj jesenjih kultura i prema rečima rukovodioca Oglednog polja u PSS Kikinda Zorana Simića, već je izvesno da je godina izuzetno povoljna za većinu ratarskih kultura. – U zavisnosti od nivoa agrotehnike imaćemo visnu prinosa, ali ja cenim iznad prosečni rod suncokreta, šećerne repe, soje i kukuruza. Žetva suncokreta već je počela i tu su uvek na meti rane setve, rani hibridi i lošiji tereni, ako je sudeći po tim rezultatima, onda možemo da očekujemo jedan solidan prinos i ove kulture – rekao je Simić.

Rane sorte kukuruza očekuje berba već za nekih desetak dana, a prema proceni dr Bojana Mitrovića, oplemenjivača kukuruza na Insititutu za ratarstvo, očekuje se rekordna godina roda kukuruza na celoj teritoriji Srbije. – Teško je već sada dati neku prognozu, ali možemo svakako biti sigurni da će prinosi na većem delu, kod onih proizvođača koji su primenili sve agrotehničke mere, sigurno biti i do 15 tona po hektaru, da će sigurno doći do maskimalnog iskorišćenja genetičkog potencijala kod određenih hibrida – rekao je dr Mitrović.

Na Danima polja jesenjih kultura, koje organizuje Poljopirvedna stručna služba Kikinda, poljopirvedni proizvođači mogli su da pogledaju oko 150 hibrida kukuruza, 70 hibrida suncokreta, 27 sorti soje i 32 sortnih hibrida šećrene repe. Ova manifestacija, prema rečima Simića, predstavlja poslednji filter kada je u pitanju nauka, struka, genetika prema proizvodnji, jer upravo na poljima PSS Kikinda većina hibrida prolazi testove da bi ušla u proizvodnju.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *