Počeo Festival etnološkog filma, velika zainteresovanost učenika

Počeo Festival etnološkog filma, velika zainteresovanost učenika

264
0
Deli

Festival etnološkog filma, 9. po redu, počeo je juče, 6. februara  u Narodnom muzeju u Kikindi. Projekcije će trajati do 10. februara, a filmovi su preuzeti sa 26. Međunarodnog festival etnološkog filma Etnografskog muzeja Beograd.

Kako je objasnila Muzejski vodič Slavica Cvijetić program je besplatan, a posetioci mogu da vide etnološke filmove iz Srbije, Nemačke, Italije, Brazila, Rusije, Portugala. – Tako da je baš interesantno i filmovi su sa više područja, što im daje zanimljivost i ono što je interesantno jeste da svako tu za sebe može da pronađe nešto što će mu biti zanimljivo i nešto što će moći da pogleda – rekla je ona.

Redovni termini emitovanja filmova su od 18:00 časova, a reprizni termini namenjeni školskim grupama organizivani su prema potrebi đaka i nastavnika u periodu od 8:00 do 17:00 časova. S obzriom na veliku zainteresovanost školske dece i nastavnika, projekcije za njih produžene su i na narednu nedelju. – Nastavnici su ovo prepoznali kao lepu šansu da decu izvedu iz škole, da na drugi način urade ono što treba, a u vezi je sa vannastavnim aktivnostima. To je vrlo zanimljivo deci i nastavnicima – objasnila je Cvejić i dodala da su filmovi koji se prikazuju iz različitih domena, ali da ima dosta religioznih, ritualnih i mitoloških filmova.

– Teme su različite i vrlo je zanimljivo. Uvek apelujemo na profesore i nastavnike da dovedu đake, jer sigurno da za svaki predmet u školi mogu da pronađu korelaciju, da li je to građansko vaspitanje, geografija, kao što je prirodno naseljavanje ili pustošenje naših sela u Srbiji ili je u pitanju etnologija, socioloija, filozofija. Svako može da pronađe zanimljivu temu – objasnila je Slavica Cvejić.

Telefoni za rezervaciju đačkih poseta su 422-500 i 421-239.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *