Počeo mesec etnologije u Narodnom muzeju Kikinda

Počeo mesec etnologije u Narodnom muzeju Kikinda

185
0
Deli

U Narodnom muzeju svečano je otvorena izložba ,,Radost darivanja” sa oko 80 eksponata koja predstavlja zahvalnost onim sugrađanima koji su svojim etnološkim darovima obogatili muzejsku zbirku:

,,Ova vrsta izložbe je neka vrsta zahvalnice Muzeja svim darodavcima i svima onima koji su činom darivanja obogatili Muzejsku, a pre svega etnološku zbirku.Najstariji izložbeni predmet je kapa zlatarica iz 1860. godine a inače većina predmeta je iz prve polovine dvadesetog veka.Pri izboru predmeta trudili smo se da zadovoljimo osnovni princip  da je u pitanju poklon, zatim da predmet bude zanimljiv po izradi materijalu i istorijatu, a kada govorimo o materijalima može se reći da je u pitanju svila, zlatna koža, krzno koji nam svedoče da se u vremenu Velike Kikinde bogato i otmeno živelo. Izložba ima tu vrstu zahvalnosti prema darodavcima od kojih su mnogi predmeti nadživeli i njih same, ali tu su ostali njihovi potomci i mi ćemo se truditi da tokom trajanja izložbe do 10. marta stupimo u kontakt sa potomcima i da napravimo jednu priču koja će nastaviti da živi i koja će ostati zabeležena, jer taj čin darivanja je dragocen.Nije samo darivanje u materijalnom, darivanje može da bude i nematerijalno, a to se najviše vidi i kroz običaje. Mnogo više smo umeli da sačuvamo nekada nego sada. ” – zaključila je Slavica Gajić, viši kustos i etnolog Narodnog muzeja Kikinda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedna od naših sugrađanki, Gordana Perunović – Fijat jedna je od naših sugrađanki koja je donela predmete svojih dragih članova porodice dede Save Ninčića i pradede Radivoja Rade Pakaškog:

,, Ja sam donela te predmete u instituciju, ima među darovanim stvarima i odeće, vezenih benkica, dvogled,košulja sa zlatovezom i raznih drugih stvari. Kada god bi negde čuli da se osniva Muzej ili biblioteka, moji baka i deka bi uvek poslali nešto.U biblioteku knjigu, u Muzej nešto od stvari što su imali u kući. Tako su neki Muzeji ponešto dobili od nas i meni je veliko zadovoljstvo.Ima ljudi koji su uvek spremni da daruju predmete” – zaključila je Perunović-Fijat.

 

 

 

 

 

Izložba će biti otvorena sve do 10. marta a u tom periodu zakazan je festival etnološkog filma u okviru kojeg će biti predstavljena retrospektiva najgledanijih etnoloških filmova u proteklih deset godina, dečije radionice i druženje sa publikom.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *