Počeo ovogodišnji Simpozijum skulptura u terakoti „Terra“

Počeo ovogodišnji Simpozijum skulptura u terakoti „Terra“

81
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Otvaranjem Izložbe skulptura velikih i galerijskih formata nastalim na prošlogodišnjem simpozijumu skulptura u terakoti “Terra” otvoren je i ovogodišnji, 37. po redu, jedinstveni vajarski skup. Do kraja jula šestoro akademeskih vajara u Ateljeu “Terra” stvaraće jedinstvena umetnička dela u terakoti.

Kako je najavio direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ Slobodan Kojić na ovogodišnjem sazivu učestvovaće akademski vajari Kohta Sakai iz Japana, Rozaria Jaceta iz Italije, Hana Kajslova iz Ukrajine, Milica Murgić-Ćebić, Nikola Macura i Jovan Blat iz Srbije.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa vesrkim zajednicama Dragana Milošević svečano je otvorila 37. Simpozijum prilikom čega je istakla nacionalni značaj ovog događaja. – Ovo je pravi primer dobre prakse, pravi primer onoga što je naše kulturno blago naše umetnosti, a i te kako imamo šta da pokažemo svetu i možda čak jedinstveni, svetski primer savremene umetnosti u našoj državi – rekla je pokrajinska sekretarka.

Foto: Čedomir Vujanić

Direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ Slobodan Kojić predočio je da je otvaranje Muzeja “Terra” krajem prošle godine od fudamentalnog značaja i osnova za dalji rad ove institucije. – Napravljen je taj najvažniji korak i sada možete sa pravom očekivati da „Terra“ bukvalo eksplodira. „Terra“  jeste u svom potencijalu svetski brend, što će se veoma brzo pokazati kao utemljena tvrdnja. Mi nastavljamo dalje, ove jeseni ćemo krenuti sa specijalističkim studijama, kao i kursevima za sve zaintersovane građane koji žele da budu deo naše produkcije – rekao je Kojić.

Internacionalni simpozijum „Terra“ svake godine okuplja umetnike iz raznih zemalja širom sveta. Oni u Kikindi provode mesec dana, gde na početku sagledaju prethodne radove, upoznaju se sa tehnologijom i problemima, a zatim na licu mesta kreiraju svoje radove.

Foto: Čedomir Vujanić

Prema rečima predsednice Skupštine grada Kikinde Stanislave Hrnjak i ovogodišnji simpozijum predstavlja priliku da se o Kikindi prenese pozitivan glas. – Ono što mislim da je bitno,  jeste da se “Terra” dalje razvija, da suvenirnica i adaptacija tog prostora napreduje i da će taj nekakav krajnji cilj „Terre“ koji oni imaju biti ta akademija. Važno je da se tim putem hoda,  jer prosto to je nešto što je ambiciozno i vrlo veliki zadatak, ali mislim da ćemo zajedničkim snagama izgurati to, jer to je nešto što će naš grad učiniti još posebnijim – rekla je predsednica Skupštine.

Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti „Terra“ osnovan je 1982. godine i od tada se održava svake godine tokom jula u Kikindi, gde okupi od pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva. Do sada su u “Terri” stvarali umetnici iz preko 37 zemalja iz celog sveta. Deo nastalih radova izložen je u Muzeju “Terra”.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *