Pomoć kikindskim pčelarima u iznosu od 7,6 miliona dinara

Pomoć kikindskim pčelarima u iznosu od 7,6 miliona dinara

229
0
Deli

Danas su na pčelinjaku Zlatana Popetrua, pčelara iz Kikinde, potpisani ugovori o pomoći kikindskim pčelarima. Gavni razlog novčane pomoći od ukupno 7,6 miliona dinara jeste veliki pomor pčela koji je pre dve nedelje zadesio teritoriju grada Kikinde. Ukupno je potpisano 29 ugovora, od kojih 28 sa pčelarima koji žive na teritoriji naše opštine:

Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo danas ovde u Kikindi, na terenu sa pčelarima, sa onima koji su pre svega pretrpeli štetu u prethodnom periodu. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je sebi dao za pravo i obavezu da shodno nastaloj problematici na terenu, kada je u pitanju pomor pčela ovde na teritoriji grada Kikinde odmah reaguje i pronađe finansijska rešenja u vidu pomoći. Ukupna vrednost investicija danas je 7,6 miliona dinara, a učešće Pokrajinskog sekretarijata je 6,1 milion dinara. Sve investicije su namenjene za nabavku novih pčelinjih društava. Drago mi je što imamo agrarnu politiku koja je fleksibilna, a ja sam ponosan što u  2019. godini imamo izdvojenih 31 milion dinara za pčelare. Moram da napomenem da smo 2016. godine, kada je formirana ova Pokrajinska vlada zatekli 5 miliona dinara na godišnjem nivou koji se izdvajaju za pčelare na celoj teritoriji AP Vojvodine, dakle 6 puta manje nego ove 2019. godine“ –  izjavio je Pokrajinski sekretar za poljoprivredu AP Vojvodine Vuk Radojević.

Pavle Markov, gradonačelnik grada Kikinde, izrazio je zadovoljstvo brze i efikasne reakcije i pomoći Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, i ukazao na značaj saradnje Pokrajinske vlade i lokalne samouprave :

,, Nakon samo dve nedelje došlo je do reakcije u vidu pomoći koju, pre svega u saradnji sa Pokrajinskom vladom činimo na terenu. Ovom prilikom se javno zahvaljujem Pokrajinskoj vladi, pre svega Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, gospodinu Vuku Radojeviću, koji je odreagovao  više nego brzo, uvažavajući veličinu katastrofe, finansijska sredstva i sve ono što je potrebno kako bi se šteta sanirala. Grad Kikinda je u prethodnih nekoliko godina dokazao da ima više nego dobru saradnju sa najvećim brojem poljoprivrednih proizvođača koji u pozitivnom smislu deluju na teritoriji grada. Ovo je svakako slučaj i sa pčelarskim udruženjem “ – istakao je Markov.

 „ Od pomora pčela stradalo je preko 1700 pčelinjih zajednica. Intervencijom Saveza na evidentiranju problema i prilikom iniciranja sastanka sa predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata  naišli smo po ko zna koji put na razumevanje. Prihvaćeni su naši predlozi, zakazani sastanci i uložen je  niz napora kako bismo prevazišli probleme i nadoknadili  štetu pčelarima. Ovo je prvi put u Vojvodini, a i u Srbiji, da se posle ovakvog incidenta brzo reaguje i da se pruži pomoć pčelarima“ –  izjavio je Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Trideset i dve godine sam u pčelarskom svetu i ne pamtim ovakav obim  i brzinu delovanja Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu kao i gradonačelnika grada i svih drugih ljudi koji su nam pomogli. Ja se u ime svih nastradalih kolega iskreno zahvaljujem. Ljude očekuje priprema pčela za predstojaću zimu i, uz ovakvu pomoć, iskreno se nadam najboljem“ – izjavio je Saša Čolak, predsednik udruženja pčelara Kikinde.

„ Izgubio sam pčele na ukupno dve lokacije. Stradalo 124 pčelinjih zajednica. U susret nam je izašla Pokrajina, čija pomoć nam zaista mnogo znači. Da problem nije prepoznat, mislim da bi većina mojih kolega i ja, odustali od ovog posla“ rekao je Zlatko Popetru, pčelar iz Kikinde.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *