Poslodavci iz Rumunije Kikinđanima predstavili otvorena radna mesta

Poslodavci iz Rumunije Kikinđanima predstavili otvorena radna mesta

993
0
Deli

Nekoliko stotina nezaposlenih osoba sa teritorije grada Kikinde danas je predalo svoje radne biografije potencijalnim poslodavcima na specijalizovanom Sajmu zapošljavanja koji je okupio oko 20 kompanija iz Rumunije. Održani Sajam zapošljavanja predstavlja jednu od aktivnosti u okviru projekta „Mobilnost radne snage u prekograničnoj oblasti“ finansiran preko interreg programa IPA CBC Rumunija-Srbija, a koji realizuje Regionalna privredna komora Severnobanatskog upravnog okruga.

Dvadesetosmogodišnji Miloš, po zanimanju diplomirani istoričar, posetio je današnji Sajam zapošljavnja u nadi pronalaska zaposlenja. – Nikad nisam radio u struci i mislim da je to jako teško. Ovde na Sajmu možda ima par firmi koje me zanimaju, pa ću videti šta i kako, ali nisam kvalifikovan ni za jednu. Za Rumuniju bih se selio, što da ne, ali prvo bih otišao na neki probni rad da vdim kakav je život tamo – rekao je on.

Njegov sugrađanin Ivan voljan je da nauči rumunski jezik, ali priznaje da ne bi radio napustio rodnu zemlju, kao ni Mirjana iz Ruskog Sela, jer, kako je objasnila, ne želi da napusti porodicu.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno ima oko 3900 nezaposlenih osoba koje žive na teritoriji grada Kikinde, a u Severnobanatskom okrugu ima oko 9000 nezaposlenih.

3Na danas održanom Sajmu zapošljavanja u Kikindi više od 20 firmi koje posluju na teritoriji Rumunije predstavilo je trenutno otvorena radna mesta u svojim firmama. Ovaj događaj bio je i prilika da se nemačka kompanija BOSCH Service Solution koja posluje i u Temišvaru prvi put prikaže u Srbiji. – U ovom trenutku BOSH traži oko 90 radnika različitih profila. Ono što želim da naglasim je da BOSH u Temišvaru postoji na dvema lokacijama. Jedna kompanija je finansijski deo, druga podrška klijentim i to podrazumeva potrebu za radnicima različitih profila i različitih jezika – objasnila je Janja Dimitrijević iz te kompanije.

Osnovni cilj projekta „Mobilnost radne snage u prekograničnoj oblasti“  je poboljšanje razmene i fluktuacije radne snage između Rumunije i Srbije. Glavni nosilac je Regionalna privredna komora Severnobanatskog upravnog okruga, a realizuje ga u partnerstvu sa Trgovinsko-industrijskom i agrarnom komorom županije Timiš iz Temišvara i Gradske uprave Kikinda, a uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje.

4Član Gradskog veća Miodrag Bulajić istakao je da srž projekta predstavlja zapošljavanje nezaposlenih lica, povezivanje potencijalnih investitora, poslodavaca i instucija sa jedne i druge strane granice. – Stvaranjem ovog zajedničkog tržišta radne snage mi imamo jednu veliku komparativnu prednost za realizaciju ovog projekta i ne samo ovog projekta nego i za privačenje uopšte investicija, ali takođe mi dugoročno možemo da obezbedimo dovoljan broj radnika da omogućimo potencijalnim poslodavcima da se nesmetano razvijaju i da planiraju svoje poslove na jedan duži vremenski period – istakao je Bulajić.

V.d. direktora Regionalne privredne komore Kikinda Tibor Horvat istakao je da projekat izazvao veliku pažnju rumusnke javnosti, posebno iz oblasti privrede i da su kompanije došle da se, pre svega, upoznaju sa zakonskim osnovama zapošljavanja građana iz država koje nisu članice Evropske unije. – Određeni problemi postoje, nije još potpisan sporazum, došlo je do odgađanja više puta zbog rumusnke strane. Naši građani mogu da se zadrže 90 dana u zemljama Evropske unije od 180, ali prethodnih godina relativno brzo se to menjalo. Bitno je da se upoznaju sa našom radnom snagom, da vide koji je profil prisutan. Možda ne u ovom trenutku, ali za godinu ili dve mislim da će se videti rezultati i ovoga – istakao je Horvat.

U nastavku realizacije projekta predstoji otvaranje Info pulta u Kikindi i Temišvaru, zatim će 60 nezaposlenih osoba proći obuku učenja rumunskog jezika, a sredinom naredne godine biće organizovan Sajam zapošljavanja u Rumuniji.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *