Pravilna ishrana zalog za budućnost

Pravilna ishrana zalog za budućnost

221
0
Deli
Foto: Pixabay

Svetski dan zdrave hrane obeležava se danas, 16. oktobra, širom sveta. Cilj obeležavanja ovog dana jeste informisanje najšire populacije o važnosti zdrave ishrane i pravilnih prehrambenih navika, kao i formiranje ispravnih stavova, posebno kod mladih i kod dece.

Prema rečima načelnice Odeljenja higijene i humane ekologije u Zavodu za javno zdravlje dr Sanje Brusin Beloš pravilna ishrana predstavlja zalog za budućnost. – Nepravilnom ishranom dobija se najveći broj masovnih nezaraznih bolesti, od kardiovaskularnih, šećernih bolesti, endokrilnih bolesti. Pogotovo kod nas u Vojvodini je izražen princip nepravilne ishrane. To znači jako visok unos prostih šećera, visok unos zasićenih masti, što sve zajedno vodi u gojaznost. Svaka druga odrasla osoba je gojazna, a tome je doprinela nepravilan ishrana – rekla je dr Brusn Beloš i dodala da se kroz razna predavanja trude da edukuju ljude na tu temu.

Foto: Čedomir Vujanić

Upravo povodom obeležavanja Svetskog dana zdrave hrane, predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje organizovali su predavanje za učenike kuvarskog smera u Ekonomsko-trgovinskoj školi. Kako je rekla sekretarka Sekretarijata Miroslava Krnić, s obzirom da su u pitanju mladi ljudi čije je buduće zanimanje prirpema hrane, predstavili su im i značaj same proizvodnje hrane. – Nije bitan samo način ishrane za zdravlje čoveka, jako je bitna i sama proizvodnja hrane, veza između životne sredine, poljoprivrede i industrije u proizvodnji namirnica. Ekološka i organska proizvodnja hrane uzima sve više maha u Srbiji – rekla je Krnić.

Povodom početka saradnje sa Ekonomsko-trgovinskom školom, predstavnici Sekretarijata učenicima su poklonili pribor za pripemu namirnica.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *