Predsednica Vlade Srbije posetila Kikindu

Predsednica Vlade Srbije posetila Kikindu

465
0
Deli

Prilikom današnje posete Kikindi predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je fabriku “Zopas”, nakon čega je sa čelnicima lokalne samouprave održala sastanak. Teme sastanka bile su aktuelna privredna dešavanja, rad pojedinih kompanija, kao i izgradnja fabrike vode.

Italijanska kompanija “Zopas” u Kikindi posluje od 2016. godine i prema rečima premijerke predstavlja jedan od dobrih primera investitora koji rade u Srbiji. – Investitor koji u ovom trenutku zapošljava oko 530 ljudi, dakle više nego što je bilo planirano kada je najavljena ta investicija. Takođe, gradimo i drugu fazu ove fabrike gde se nadam da ćemo do završetka i puštanja u rad imati oko 1000 zaposlenih – rekla je Brnabić.

IMG_9681Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov rekao je da je tokom sastanka premijerki predstavio sve što se u Kikindi dešava, te da su se dogodile mnoge važne stvari u prethodnih nekoliko godina. – Sam grad je iz jednog veoma teškog i letargičnog stanja došao na nivo da ima svoj cilj, da zna šta hoće, da ostvaruje sve ono što je i zamislio. Imamo jednu pravu saradnju, imali smo otvorena vrata i sve ono što smo  mi želeli da postavimo kao cilj bilo je podržano od strane Vlade Republike Srbije – rekao je Markov.

Predsednica Vlade RS objasnila je da je Kikinda bila jedna od devastiranih lokalnih samouprava u kojima su mnogi privredni kompleksi prestali da rade, te mnogobrojni ljudi ostalli bez posla, ali da se situacija menja. Kako je rekla, ohrabrujuće je to što se gradi već druga industrijska zona.

Gradonačelnik Grada Kikinde rekao je da trenunto čekaju odluke tri investitora, koji su zainteresovani da ulažu u Kikindi. – Kikinda očekuje da u narednih mesec dana dobije odgovore. Ono što je do nas i Republike Srbije sve je učinjeno, dobili su najbolje uslove koji su mogli da pronađu u regionu i ovo će striktno biti odluka u vezi sa njihovom poslovnom politikom – rekao je Markov.

IMG_9736Premijerku je posebno interesovalo stanje u fabrici „Toza Marković“, pošto je, kako je rekla, sa Ministratsvom privrede i ostalim resorom Vlade pre nekoliko  meseci pokrenula pitanje oživljavanja nekih od starih brendova u Srbiji i rešavanje dugogodišnjih stečaja. – Toza Marković, pošto je u ovom trenutku u vlasništvu Srbijagasa, nije održivo rešenje. Srbijagas ne treba time da se bavi, niti ima bilo kakav profesionalni kapacitet da to vodi, tako da ćemo sesti i videti koje je to održivo rešenje kako bi Tozu Marković „oživeli“ i u najkraćem roku svakako našli najbolje moguće rešenje – rekla je Brnabić.

Na pitanje novinara o planu za Metanolsko-sirćetni kompleks, s obzirom na to da je prvi tender za prodaju ovog preduzeća propao, Brnabić je rekla da ne odustaju i nastavljaju potragu za strateškim partnerom. – Mislim da ćemo mi sada ići na drugi tender, možda čak na otvorenu prodaju, pa da vidmo ko je sve zainteresovan i koje finansije su spremni da ponude za MSK. MSK je u ovom trenutku u dosta dobrom stanju i svi problemi koje su imali ranije u ovom trenutku su stabilizovani. Nadam se da će biti dobar indikator za strateške partnere koji će biti zainteresovani – rekla je premijerka.

Nakon obilaska Kikinde, premijerka je posetila Mokrin, kako bi u „Mokrin house“ održala prvu sednicu novoformiranog Saveta za kretaivnu industriju, koja je prema njenim rečima ogroman potencijal Republike Srbije.

IMG_9674

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *