Predstavljen novi zajednički projekat Grada Kikinde i Zapadnog univerziteta iz Temišvara

Predstavljen novi zajednički projekat Grada Kikinde i Zapadnog univerziteta iz Temišvara

102
0
Deli

Treći deo prekograničnog zajedničkog  projekta Grada Kikinde i Zapadnog univerziteta iz Temišvara predstavljen je danas u Gradskoj kući. Projekat  “PAN”, RORS 215 se bavi kulturnim nasleđem i etnomuzikologijom Banata, a o planiranim aktivnostima u sklopu projekta govorili su članovi Projektnog tima Grada Kikinde i Zapadnog univerziteta iz Temišvara, kao i predstavnici ADZNM „Gusle“ i Kulturnog centra „Kikinda“.

Ukupni budžet projekta iznosi 327.071 evra od čega 178.170  pripada UVT Temišvar. Za potrebe projekta, Grad Kikinda izdvojio je 148.901 evro na najvažnijim radovima i nabavci opreme, te je tako planirana zamena podova u baletskoj i koncertnoj Sali i prozora u zgradi Kulturnog centra u Kikindi, kao i kupovina audio – video opreme za digitalizaciju muzičke arhive ADZNM ,,Gusle”.

,, Za nas je velika čast što nas je tako jedna velika institucija kao što je Zapadni univerzitet iz Temišvara po treći put prihvata kao partnera i da nastavljamo saradnju po pitanju očuvanja kulturnog nasleđa Banata. Tema je muzičko – kulturno nasleđe i akcenat na institucijama iz Kikinde ove godine će biti na ADZNM ,,Gusle” i Kulturnom centru. Biće rekonstruisan deo zgrade Kulturnog centra u Kikindi, gde treba da bude osnovan Muzički edukativni centar, a takođe u planu je i nabavka opreme koja služi digitalizaciji arhivske građe koje ima ADZNM ,,Gusle” čime će brojni audio i video zapisi koji se nalaze na različitim nosačima zvuka biti preneti u jedno modernu formu. Naši prijatelji iz Rumunije će ove godine takođe učestvovati na FENOK-u, ali ovog puta ne samo u vidu ansambla koji već godinama dolazi u naš grad, nego će to biti i predstavnici Univerziteta Muzičke akademije iz Temišvara gde će njihovi muzičari učestvovati u etnomuzikološkim istraživanjima” – naveo je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

,, PAN projekat je treći u nizu projekta sa finansiranjem između Rumunije i Srbije i ujedno predstavlja snažan oslonac i iskaz prijateljstva koji naša institucija ima sa vašim gradom. Svi naši projekti usmereni su ka očuvanju svega onoga što je za svaku etniju, a ovaj projekat je usmeren ka očuvanju narodne muzike i pesme. Znamo da je ovde krajem devetnestog veka u Kikindi osnovano Kulturno-umetničko društvo ,,Gusle” prema tome, smatramo d ai u Banatu postoje društva sa dugim tradicijima pa samim tim i smatramo da će ovaj projekat imati i dobrog uspeha” – izjavila je prof. dr Otilija Hedešan, prorektor Zapadnog univerziteta iz Temišvara.

Projekat traje 12 meseci, sve do kraja maja meseca 2020. godine u okviru kojeg će se održati i najvažnije aktivnosti – šest terenskih istraživanja, po tri u Srbiji i Rumuniji, digitalizacija 900 sati muzičke arhive Zapadnog univerziteta iz Temišvara i ADZNM ,,Gusle” iz Kikinde, izučavanje tradicionalne muzike kao i korišćenje iskustava Etnomuzikološkog festivala FENOK, kao primera dobre prakse. Pored toga, planirano je šest sastanaka u lokalnim sredinama radi edukacije o lokalnoj muzičkoj tradiciji i razvoju lokalnih resursa i dvanaest obrazovnih kampanja o tradicionalnoj muzici u školama. Krajnji rezultati su Osnivanje Muzičkog obrazovnog centra u KCK što podrazumeva i izradu obrazovnih učila za učenje o tradicionalnoj muzici – online baza podataka tradicionalne muzike Banata, knjiga tekstova pesama i DVD izdanje tradicionalnih tehnika izvođenja tradicionalne muzike, audio knjiga za osobe sa posebnim potrebama, obuke za tradicionalnu muziku kao i stvaranje baze podataka za moguće angažovanjr izvođača tradicionalne muzike u različitim lokalnim i regionalnim institucijama i organizacijama.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *