Predstavljen projekat prekogranične saradnje “Unapređenje povezanosti Banata”

Predstavljen projekat prekogranične saradnje “Unapređenje povezanosti Banata”

224
0
Deli

Danas je u Kikindi održana konferencija povodom projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija pod nazivom “Unapređenje povezanosti Banata” za predstavnike različitih sektora sa ciljem da ih informiše o rezultatima projekta, potencijalima lokalnih samouprava- graničnih partnera, kao i budućim mogućnostima ekonomske saradnje u pograničnom regionu Rumunija-Srbija. Konferenciji je prisustvovao Pavle Markov, gradonačelnik grada Kikinde, Darius-Adrian Postelniku predsednik opštine Žombolj, Biljana Vuksanović  izvršni direktor JP “Putevi Srbije” i jedan od vodećih partnera projekta, Irena Živković  direktor Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj  Banat, Dr Stefan Imre – ekonomski savetnik iz Ambasade Rumunije u Republici Srbiji i Vasilija Stanić iz Ministarstva za evropske integracije.

,, Ovo je za nas veoma važna konferencija kojom lagano ulazimo u završetak projekta prekogranične sradnje – povezivanje i unapređivanje Banata. To se pre svega odnosi na granični prelaz Nakovo-Lunga i mislim da smo u protekle dve godine koliko se bavimo ovim projektom, pokazali koliko nam je važan isti. Ovaj projekat je od izuzetnog, strateškog, privrednog i društvenog značaja za grad Kikindu i za celokupni severni Banat. Imamo podatak da smo u prethodne tri godine imali više od 700.000 prelaska na samom graničnom prelazu i značajno je za nas što smo danas okupili i preduzetnike, privrednike i pokušavamo da ih animiramo. Kao grad trudimo se da stvorimo povoljne  uslove za privredni razvoj, ali na pojedincima je i privrednim društvima da te uslove iskoriste i da na taj način podižu našu privredu. Cilj nam je da granični prelaz bude otvoren 24 sata, da bude otvoren za sva teretna vozila veća od 3,5 tone i time bismo stvorili da Kikinda bude grad koji svoju privredu bazira na izvozu. Spremamo se sada za drugu fazu “ – izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Projekat “Unapređenje povezanosti Banata” realizuje se u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Ukupna vrednost projekta iznosi 1.813.477,53 evra od čega se 1.541.455,89 evra finansira iz IPA sredstava dok radove na opremanju graničnog prelaza Nakovo dodatno finansira Grad Kikinda u ukupnoj vrednosti od 87.751.193,91 dinara. Zajednički cilj projekta jeste doprinos boljoj povezanosti u prekograničnoj oblasti, kroz poboljšanje standarda kvaliteta u javnom transportu i uslugama mobilnosti. U okviru same konferencije održani su i B2B sastanci usmereni na povezivanje poslovnog sektora sa obe strane granice i uvođenje novih mogućnosti i rešenja koje projekat nudi i prilika da se predstavnici preduzeća upoznaju i ostvare nove poslovne kontakte:

,,Ovim projektom ćemo poboljšati izlaznost na nacionalni put, odnosno na putu prema granici Nakovo – Lunga. Veoma smo zadovoljni ovim projektom, partneri su nam pravi profesionalci koji su nam mnogo pomogli, sa kojima smo već sarađivali i nadamo se da ćemo sarađivati u budućnosti “ –  izjavio je  Darius Postelniku predsednik opštine Žombolj.

 

Biljana Vuksanović, izvršni direktor Sektora za strategiju, projektovanje i razvoj u Javnom preduzeću “Putevi Srbije“ kao vodeći partner projekta, ocenila je da je današnjom konferencijom u saradnji sa Gradom Kikindom, Opštinom Žombolj i Regionalnom agencijom za razvoj – Banat postignut pun efekat :

,, Sigurna sam da ćemo projekat realizovati u punom kapacitetu i pokazati da JP “Putevi Srbije” sem što realizuju velike kapitalne objekte na državnim putevima u republici Srbiji, mogu da aktivno učestvuju i pomognu u realizaciji i ovakvih projekata koji regionalno povezuju Banat i adekvatne opštine i region na teritoriji Rumunije. U prvom pozivu koji se sada završava u avgustu omogućili  smo da se izradi potrebna tehnička dokumentacija i da izgradimo biciklističku stazu od Kikinde do graničnog prelaza. Opština Kikinda će svojim sredstvima omogućiti i da se izgradi granični prelaz u smislu opremanja i još nekih elemenata, a rehabilitacija puta od Kikinde do Nakova predmet je sledećeg poziva koji ćemo realizovati već naredne godine “ – izjavila je Vuksanović.

Irena Živković, direktorica Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat kaže da sama vrednost projekta, dovoljno govori o značaju i složenosti istog:

,,Najvažnije aktivnosti koje su se desile i koje se dešavaju na projektu jesu izrađena tehnička dokumentacija na strani Srbije, u toku je izgradnja biciklističke staze od Kikinde do graničnog prelaza, u toku su radovi na opremanju i rekonstrukciji graničnih prelaza u skladu sa najvećim evropskim standardima. Uspostavljena je i Kancelarija za prekograničnu saradnju u Kikindi koja će se između ostalog, baviti i sradnjom sa privrednicima. Pored činjenice da ovaj projekat doprinosi poboljšanju protoka ljudi, robe i usluga i pograničnoj oblasti, mogu slobodno da kažem da je njegov najveći cilj prevazilaženje shvatanja granica kao barijere” – izjavila je Živković.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *