Predstavljen rad Nacionalnog saveta za romske manjine

Predstavljen rad Nacionalnog saveta za romske manjine

109
0
Deli

U prostorijama Severobanatskog upravnog okruga održana je četvrta sednica Saveta Upravnog okruga čije su glavne teme bile predstavljenje rada Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine kao i položaj Roma u Severobanatskom upravnom okrugu. Sednici su prisustvovali pored predstavnika kikindske  lokalne samouprave i članovi saveta i zvaničnici za romske nacionalne manjine:

,, Svi planovi koje realizujemo, a tiču se finansijske i društvene odgovornosti, možemo slobodno reći da niko nije zaboravljen. Naravno da postoje određene grupe koje su pod posebnom lupom našeg interesovanja i drago mi je što danas imamo goste koji se bave jednom izuzetno važnom temom, svim onim problemima romske nacionalne zajednice. Negujemo odličnu saradnju sa romskom nacionalnom zajednicom, Nacionalnim savetom, a posebno bih istakao našu saradnju sa pokrajinskom poslanicom gospođom Jelenom Jovanović koja je i predstavnik svih onih važnih pitanja i borbe za sva ona prava i naravno, kvalitetnijim životom romske zajednice. Postoji niz projekata koje mi svake godine, nekada i van javnosti činimo, velika sredstva se odvajaju. Ona nisu dovoljna, potrebno je mnogo više, uvažavajući mogućnosti budžeta ali možemo reći, kada u nekih 2 do 3 meseca izvršimo sređivanje nekih deset do petnaest kuća to jesu na neki način veća sredstva. Pozvao bih sve ljude pa i među samim Romima da bude što većeg jedinstva, da budu što aktivniji, a svi oni koji žele da naprave nešto za svoju zajednicu moraju biti u kontaktu sa lokalnom samoupravom i lokalnim budžetom” – izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta za romske nacionale manjine izjavio je da je cilj današnjeg sastanka bio da se predstavnici opština Severobanatskog okruga upoznaju sa radom i planovima Nacionalnog saveta:

,, Svakako, razmatraju se i mogućnosti i načini na koje opštine mogu da nam pomognu kako bismo te planove mogli i da realizujemo. Vrlo bitna stavka ovog sastanka jeste i tema o položaju Roma u ovom delu Vojvodine kao i na koji način možemo Nacionalnu strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja primenimo na lokalni nivo i svakako da su lokalne samouprave te koje najveći deo mera i treba da realizuje u lokalu.Tu se pre svega misli na Centar za socijalni rad, Nacionalna služba za zapošljavanje, obrazovne i zdravstvene ustanove kao i civilni sektor. Sada trenutno realizujemo aktivacione mere upisa romskih učenika u srednje škole i fakultete gde razrađujemo mehanizme  u okviru kojih romski đaci mogu da realizuju te mere kako ne bi došlo do ikakvih zloupotreba” – ocenio je Nakić.

Miloš Nikolić, direktor Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine rekao je da su ovakvi sastanci izuzetno važni za romsku zajednicu:

,, Kancelarija za inkluziju Roma sve do danas, od svog osnivanja nije menjala svoje ciljeve, nama su oni i danas isti – to su pre svega obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i borba protiv diskriminacije. Spremamo jedan ozbiljan dokument koji ćemo proslediti Vladi Vojvodine, a tiče se zapošljavanja. Romska zajednica je u obrazovanju i zapošljavanju zaista napravila jedan impozantan korak po pitanju tih mera, imamo mnogo više obrazovanih Roma i Romkinja kako srednjoškolaca, tako i studenata, ali kaskamo malo u zapošljavanju, te je naša ideja da se napravi i jedna afirmativna mera pri zapošljavanju” – izjavio je Nikolić.

Jelena Jovanović, Pokrajinska poslanica kaže da je današnji sastanak od izuzetne važnosti jer može biti identifikacioni model drugim lokalnim samoupravama i okruzima:

,, Koristim ovu priliku da se zahvalim gradonačelniku Kikinde i načelniku Severobanatskog upravnog okruga što je ovo prvi inicirani sastanak od strane Nacionalnog saveta i pružena podrška. Ono što nama jeste prioritet i na šta se oslanja i Nacionalni savet i Kancelarija za inkluziju Roma jeste strategija unapređivanja položaja Roma i Romkinja koju je usvojila Republička Vlada” – izjavila je Jovanović.

 

,, Na ovom sastanku razmatramo o planovima,  problemima kako na teritoriji Severobanatskog okruga tako i na svakoj pojedinačnoj opštini u okrugu. Država Srbija koja ima mnogo nacionalnih manjina zacrtala je određenu strategiju da izuzetno dobro se razvijaju odnosi sa svim nacionalnim manjinama, tako da ono što je zacrtala Vlada republike Srbije sprovodi se i na Pokrajinskom nivou, kroz svaku kolanu samoupravo kao polazna osnova. Krajnji cilj je da se svi pripadnici nacionalnih manjina uključe u sve segmente društva, da živimo jedni sa drugima, da svako čuva svoju tradiciju i kulturu, ali i da svako ima mogućnost da se zaposli i da svoju tradiciju i kulturu čuva u ovom regionu” – izjavio je Nikola Lukač, načelnik Severobanatskog upravnog okruga.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *