Predstavljena knjiga “Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. godine do danas” u...

Predstavljena knjiga “Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. godine do danas” u Muzeju

84
0
Deli

Danas je u svečanoj sali Narodnog muzeja Kikinda održana promocija knjige “Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. godine do danas”.

Autori ove knjige su Marina Milivojević Mađarev, koja je i urednica izdanja, Milan Mađarev i Ivan Pravdić.

Jedan od autora knjige, Milan Mađarev, ukratko je predstavio knjigu, objasnio njen sadržaj i pojasnio njen značaj, budući da je ona prva knjiga ovakve vrste u Srbiji:

Knjiga je nastala na osnovu teorijske baze koja se nalazi u knjizi “Primenjeno kazalište” Darka Lukića, koja je izašla pre dve godine, tako da smo na taj način stekli teorijsku bazu, koju smo nadgradili u ovoj knjizi. Mi se, inače, više od desetak godina bavimo ovom vrstom pozorišta u raznim oblicima“ – naveo je Mađarev.

Autor knjige je kao oblike primenjenog pozorišta naveo scensku umetnost i kreativnu dramu, dodavši da su to ujedno i predmeti, koje on predaje na Visokoj školi za vaspitače u Kikindi. Uz to, Mađarev je naveo i interesantan podatak da se kreativna drama kao predmet i oblik primenjenog pozorišta, nalazi jedino u njegovom kurikulumu u celoj Srbiji.

Na pitanje koliko je primenjenih pozorišta u Vojvodini i gde ih vidi u budućnosti, Mađarev je odgovorio:

Mislim da će primenjenih pozorišta u Vojvodini biti sve više. Već sada, u Narodnom muzeju u Kikindi, Dragan Kijurski i Katarina Dragin primenjuju oblik muzejskog pozorišta. Takođe, u Novom Sadu postoje i studije primenjenih pozorišta. Dakle, sve je više kolega koji se time bave i žele da im primenjeno pozorište bude životno zanimanje, a videćemo, naravno, i šta će budućnost da pokaže “ –  završava Mađarev.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *