Predstavljena Strategija bezbednosti saobraćaja

Predstavljena Strategija bezbednosti saobraćaja

270
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Na današnjem sastanku gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja predstavljena je Strategija bezbednosti saobraćaja na putevima grada Kikinde za period od 2018. do 2022. godine. Strategija predstavlja primarni dokument koji će biti praćen Akcionim planom, a na njenoj izradi radio je Istraživačko-razvojni Centar Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

Kako je objasnio zamenik predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kikinde Milivoj Linjački cilj Strategije je da učesnici u saobraćaju budu bezbedni ukoliko poštuju pravila horizontalne i vertikane signalizacije. – Strategija će sa stručnog aspekta reći koji su problemi u saobraćaju, kako i na koji način najlakše da ih rešimo i na šta treba da se usresredimo do 2022. godine, daje nam smernice šta da radimo po pitanju bezbednosti u saobraćaju – rekao je Linjački.

U Strategiji su kao najugorženiji učesnici u saobraćaju prepoznati mladi između 15 i 30 godina, osobe starije od 65 godina, kao i biciklisti. Pored toga, definisane su i kritične tačke u gradu, gde su, prema rečima Linjačkog već počele da se preduzimaju određene mere poput postavljanja ležećih policajaca, kao i video nadzora. U Kikindi su do sada postavljene kamere na četiri raskrsnice, a po potrebi će biti postavljene i na drugim lokacijama.

Prema rečima Dragoslava Kukića, direktora Centra AMSS, Strategija u svom rešenju nudi bolje i kvalitetnije upravljanje bezbednošću saobraćaja. – Te aktivnosti će biti prepoznate kroz uspostavljanje baze podataka o obeležjima bezbednosti saobraćaja na području grada Kikinda, koji će dati osnove Savetu za bezbednost saobraćaja grada da bolje i kvalitetnije prepoznaju probleme, kritične lokacije, mere koje bi trebalo da primene na konkretnim deonicama puteva, najrizničnije putne pravce, naseljena mesta na području grada Kiknde – rekao je Kukić.

Analizom trenutnog stanja bezbednosti u saobraćaju, posebno se izdvaja ugroženost naseljenog mesta Bašaid. Prema rečima Kukića, najteže saobraćajne nezgode dešavaju se na puntom prvcu koji nosi oznaku Prvog B reda broj 15.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *