Predstavljene vojvođanske hronike Zorana Kneževa i otvoren letnji bioskop u Biblioteci

Predstavljene vojvođanske hronike Zorana Kneževa i otvoren letnji bioskop u Biblioteci

130
0
Deli

U Narodnoj biblioteci “Jovan Popović”  pisac Zoran Knežev predstavio je svoju knjigu “Vojvodina – hronike i legende” . Kako nam je otkrio autor, Vojvodina je za sve vojvođane ista. Ona je vekovima ispisivana naša „sveta knjiga“, koju čine geografija, istorija, kultura, običaji, hronike, legende, i pogled na svet. Izrastala je na „ničijoj zemlji“, otrgnutoj od Panonskog mora, između Dunava, Tise, Begeja i Tamiša:

,, Knjiga na kojoj sam radio 10 godina obuhvata priču bukvalno od nastanka života na zemlji, preko prepisa, paraprepisa Panonskog mora, nastajanja ovih krajeva i prostora na kojim danas živimo. Svi su nama govorili o Panonskom moru, ali niko nije govorio o toj malo dubljoj i široj priči, a to smo i objasnili u ovoj knjizi – kako je nastalo i nestalo Panonsko more, kako su nastale reke u Vojvodini poput Tise i Dunava, kada su se pojavile prve kulture – kukuruz i pšenica koje se gaje na ovim prostorima, zdravstvene prilike o Vojvodini u osamnaestom veku, šta se jelo i kuvalo. Vojvodina je i istorija i geografija i mnogo stvari ima koje čini Vojvodinu, mnogo više je pod zemljom nego što je na zemlji i malo mi toga znamo, ali generalno uspeo sam da na svoj, publicistički način, sa dosta fotografija objasnim koliko su bitni ovi prostori za život” – istakao je Knežev. Pored autora o knjizi je govorio i istoričar i vokalni solista RTV-a Miodrag Miša Blizanac:

,, Podržavam upravo ono što je retko, a to su te kratke priče kojima se bavi Zoran Knežev kojeg smatram jednim od najboljih hroničara. Pitka knjiga za ovo vreme, jer su deca danas previše zakačena za internet i potrebna im je kratka, mala informacija od nekoliko rečenice. Zoranove priče se ne rasplinjuju već daju suštinu i zagolicaju maštu onoliko koliko želiš da istražuješ baš neke određene studijske dubine i to upućuje. Kao publicista i novinar, on kopa po suštinskim krivinama naše istorije koje su ustvari slabo didirivane i neobjašnjavane, jer on i u svojim prethodnim knjigama govori o Vojvodini i pitanjima kojima je do sada bio veliki problem da se pričaju. Kao vokalni solista RTV-a i Srpske pravoslavne crkve negde pokušavamo da rasteretimo formu književnih večeri jer su one uglavnom suve i beznadežne jer ljudi ulaze u neku skrušenu varijantu. Mislim da pesmom kroz sva naša istorijska sazrevanja stvara jedan novi intizijazam” – izjavio je Blizanac.

Nakon književne večeri, u dvorištu Narodne biblioteke “Jovan Popović” otvoren je i letnji bioskop u sklopu gradske manifestacije “Kikindsko leto”. Od 21 čas premijerno je prikazan francuski film „Torba puna sećanja“, a ulaz je kao i svih prethodnih godina, bio besplatan.
Borislav Santrač, predsednik udruženja „Granada“, koja se bavi uglavnom kulturom, a tokom poslednjih nekoliko godina prvenstveno filmom, od prošle godine u dvorištu Narodne biblioteke počeo je da se bavi projekcijom filmova u okviru letnjeg bioskopa.

Letnji bioskop u Kikindi je dobar, publika je odlična, ambijent takođe, prostor je jako lep, a platno festivalsko. Mi smo zajedno sa domaćinom izabrali ozbiljan program, mada ima i poneka komedija, kao  i dečiji film“, izjavio je Santrač, i dodao: „Očekujem dobru posetu ovog leta i zahvalio bih  se gradu i domaćinu, koji su sponzori letnjeg bioskopa“.

Osim u Kikindi, Borislav Santrač je počeo da radi projekcije filmova u okviru letnjeg bioskopa i u drugim mestima poput  Zrenjanina, gde je organizovan dečiji program dva puta nedeljno, zatim u Novom Kneževcu, Novom Bečeju sa selima, Srbobranu sa selima kao i u Čoki sa selima. U dvorištu Narodne biblioteke „Jovan Popović“ ovog leta je planirano ukupno 12 projekcija. Filmovi će biti prikazivani od 13. juna do 29. avgusta sa početkom od 21 čas a ulaz za svaku projekciju filma je slobodan.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *