Premijera Nušićevog ,,Sumnjivog lica” zakazana za 23. februar u Narodnom Pozorištu

Premijera Nušićevog ,,Sumnjivog lica” zakazana za 23. februar u Narodnom Pozorištu

151
0
Deli

U Narodnom Pozorištu Kikinda u toku su pripema za premijeru predstave  “Sumnjivo lice” Branislava Nušića koja je zakazana za 23. februar . Reditelj predstave Jug Radivojević sa kojim kikindski  ansambl do sada nije sarađivao kaže da je pred njima veliki pisac, veliki naslov i velika odgovornost:


 ,,Verujem da ćemo napraviti predstavu koja će biti bitna publici, jer želimo da se kroz komediju lečimo, da tako govorimo o stvarima koje nas muče. Nećemo promeniti svet, ali možemo uticati na pojedinca u publici da otkloni neke svoje dileme. Verujem da ćemo napraviti dugovečnu predstavu, koja će na najbolji način predstavljati ovaj ansambl i koja će imati svoje festivalske ambicije. To su nam namere i motivi. Adaptacija ide u pravcu rediteljskog postupka i načina na koji će ovaj odličan ansambl igrati. Važno nam je da progovorimo o odnosu države prema pojedincu, o jednoj vrsti bahatosti, arogancije i gordosti našeg čoveka danas, o uzrocima i posledicama. Pokušaćemo da sačuvamo sav humor i duhovitost koju ova opora priča nosi. “Sumnjivo lice” bila je baza na osnovu koje je Dušan Kovačević napisao “Balkanskog špijuna” i nama je danas možda bliže tumačenju “Špijuna” nego “Sumnjivog lica”, jer je glavni lik Jerotije oštriji, suroviji i siroviji u odnosu na one koje smo do sada gledali i koje bi, možda, očekivali. To se reflektuje i na njegovu grupu činovnika, pa na porodicu. Naša paranoja, koja ne jenjava od Nušića preko Kovačevića. Do te je mere izražena da je jurnjava za “sumnjivim licem”, etiketiranje i pripisivanje određenih situacija nekom drugom bez činjenica, danas, kao i u Nušićevo vreme, evidentna” – poručio je reditelj na prvoj medijskoj najavi predstave.
Reditelj obećava da će ovo čitanje “Sumnjivog lica”biti iznenađujuće, ali da neće izneveriti pisca, jer će poštovati njegov tekst i rečenicu.
Glavnu logu (Jerotija) timači Branislav Čubrilo Rus, a osim njega u podeli su: Dragan Ostojić, Branislav Knežević, Nikola Joksimović, Đorđe Marković, Slavoljub Matić, Miljan Davidović, Tanja Markov i Mina Stojković. Iznenađenje za gledalačku publiku  će biti uloga šefa tehnike Narodnog Pozorišta Jožefa Pocika, kojem ovo nije prvi glumački zadatak a još je interesantnije da je u ekipi, posle desetak godina, ponovo Branislav Šibul, dugogodišnji uspešni glumac i direktor kikindskog pozorišta.
Asistent reditelja za scenski pokret je Igor Damjanović, glumac prištinskog pozorišta sa sedištem u Gračanici, dok je za izradu kostima zadužena Tatjana Radišić.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *