Preskakanje “Lazarice” i dalje živi u Banatu

Preskakanje “Lazarice” i dalje živi u Banatu

805
0
Deli

Uoči hrišćanskog praznika Lazareve subote na raskrisnicama ulica mnogih banatskih sela sa prvim sumrakom pale se vatre “Lazarice”. Tada se oko vatre okupe mnogobrojni meštani, a deca preskaču plamen, jer narodno verovanje kaže da će tako oterati sve ono što je loše.

U Ostojićevu se ovaj običaj neguje već dugi niz godina. Deca iz svih krajeva sela večeras su došla na ćošak Sinđelićeve i Miletićeve ulice da bi preskočila “Lazaricu”. Oni najmlađi radoznalo su posmatrali sa strane, jer, ipak, još nisu dovoljno veliki da bi je preskočili. Oni malo stariji takmičili su se ko će više da skoči i velikim koracima zaletali se prema plamenu.

Za većinu njih preskakanje „Lazarice“ je zabavno. Devetogodišnja Nikolina dolazila je ranijih godina prilikom paljenja “Lazarice”, ali danas je prvi put preskočila. – Mnogo mi se sviđa ovo. Na početku nije bilo tako strašno i preskočila sam, ali sada je vatra sve veća i veća, pa se malo plašim – rekla je ona posmatrajući plamen.

20180330_184638Ugao Sinđelićeve i Miletićeve u Ostojićevu plamen “Lazarice” osvetljava već 49 godina zahvaljujući porodici Tofilović koja i dalje neguje ovaj običaj. – Kažu da je dobro preskakati ovu vatru da bi iz sela otišao đavo. Lupa se, igra, peva da bi se oteralo zlo. Ja organizujem još ove godine, pa predajem štafetu, ali treba da se ovaj običaj sačuva kako bi deca videla, naučila i nastavila da ga obeležavaju – rekla je Miroslava Tofilović. U organizaciji „Lazarice“ Miroslavi pomažu mnoge komšije, pa tako se svi prisutni počaste kiflicama, kokicama, sokom.

Poslednjih šest godina Kulturno umetničko društvo „Dr Tihomir Ostojić“ priključio se negovanju ovog običaja u Ostojićevu. Kako tradicija nalaže, treba praviti veliku buku kako bi se „zlo“ uplašilo. Najmlađi članovi KUD-a lupajući u šerpe prolaze ulicama sela do „Lazarice“.

20180330_181306Predsednica KUD „Dr Tihomir Ostojić“ Dragana Đukić objasnila je da narodno verovanje kaže da se pravljenjem buke kroz selo teraju zli demoni, veštice i zmije i da je ovaj običaj bio tradicionalan u Ostojićevu uoči Lazareve subote. – Dugo se ovaj običaj upražnjavao u našem selu. Aca Čobanov nam je pričao da se seća kada je vatru preskako kao momak. Tada su vukli veliku burad, lupali u tu burad i ljudi su ih dočekivali ispred kapije paleći vatru i to je bilo interesantno. Kasnije se taj običaj gasi i mi smo pokušali da ga reaktiviramo – rekla je ona.

U severnom Banatu plamen „Lazarice“ moguće je videti u Kikindi, Mokrinu, Iđošu, Čoki, Sanadu, Srpskom Krsturu i drugim selima.

20180330_191605

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *