Preventiva je najvažnija : na gradskom trgu u Kikindi održan ,,Bazar...

Preventiva je najvažnija : na gradskom trgu u Kikindi održan ,,Bazar zdravlja”

144
0
Deli

Povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja 7.aprila, na Gradskom trgu kod fontane održao se  ,,Bazar zdravlja” u organizaciji Doma zdravlja Kikinde, Zavoda za javno zdravlje Kikinde i Crvenog krsta Kikinde, uz podršku Grada Kikinde.

Građanima  se u okviru ,,Bazara zdravlja” merio šećer u krvi i krvni pritisak, a  lekari su na licu mesta pregledali rezulatate i davali povratne informacije građanima o njihovom zdravstvenom stanju i usput  podsetili svoje  sugrađane na značaj zdravstvenih stilova života i prevenciju faktora rizika za nastanak najčešćih poremećaja zdravlja. Načelnik centra za kontrolu i prevenciju bolesti , specijalista epidemiologije pri Zavodu za javno zdravlje   Tatjana Karać  rekla je da je i sam slogan ovogodišnjeg ,,Bazara” – primarna zdravstvena zaštita od izuzetne važnosti za svakog ponaosob:

,,Osim pružanja zdravstvene zaštite potrebno je i identifikovati zdravstvene potrebe stanovništva kroz analizu izveštaja rutinske statistike, periodičnih sistematskih pregleda kroz povećanje dostupnosti pregleda preventivne zdravstvene zaštite i povećanja obima preventivnih pregleda koji u 2018. godini nisu bili na zadovoljavajućem nivou. Za dostizanje zdravlja za sve, potrebni su pojedinci  i zajednica koji imaju pristup visoko kvalitetnim zdravstvenim uslugama . Ovaj dan je i prilika da se podsetimo i značaja zdravihstilova života, i prevencije i rizika za  najčešće poremećaje zdravlje “ – rekla je Karać dodajući da se u Severobanatskom okrugu u proseku uradi samo  od 3 do 5 % preventivnih pregleda.

Glavna sestra patronožne službe Doma zdravlja Kikinda Olivera Vučković Popov  kaže da je najvažniji prvi kontakt pacijenata sa  primarnom zdravstvenom zaštitom:

,,U okviru današnjeg ,,Bazara zdravlja” naši sugrađani su mogli da prekontrolišu šećer u krvi, krvni pritisak i da se konsultuju sa lekarima opšte prakse u vidu trenutnog zdravstvenog stanja. Svetski dan zdravlja ove godine ima slogan vezan za primarnu zdravstvenu zaštitu, kao osnovu univerzalne pokrivenosti zdravstvene zaštite, baziran na tome da taj prvi kontakt svih naših sugrađana sa primarnom zdravstvenom zaštitom, odnosno sa Domom zdravlja gde se nalaze određene službe kao pokretač glavnih ciljeva u zdravlju nas i naše porodice” – rekla je Popov ispred Doma zdravlja.

Doktor Dušan Prekratić ispred Saveta za zdravstvo grada Kikinde  kaže da je osnovno ljudsko pravo – pravo na zdravlje i da pacijenti moraju da imaju osnovne informacije o svom zdravlju kako bi odgovarajućim uslugama uticali na zdravlje svoje porodice i zdravlje nas samih:

,, Oboljenja koja su najčešće zastupljena u našoj regiji jeste hipertenzija, kardiomiopatija i raznolika oboljenja koja su zastpljenja, a suština je u tome da se naši sugrađani podsete na zdrave stilove života, a kada se o tome govori misli se na redovnu zdravu ishranu, korigovanje telesne težine i redovna fizička aktivnost. Savet za zdravstvo grada Kikinde funkcioniše izuzetno dobro, imamo preko 100 članova i redovno sprovodimo naše akcije u tipu preventive gde se vrši takozvana internistička traka gde se radi merenje šećera, masti u organizmu, internistički pregledi i EKG. Mislim da su ti pregledi dosta potrebni našim građanima, i naravno pozvao bih naše sugrađane da svaki put kada se organuzuje tako nešto, da se odazovu u što većem broju” – završava Prekratić.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *