Preventivno delovanje važno u borbi protiv afričke kuge svinja

Preventivno delovanje važno u borbi protiv afričke kuge svinja

348
0
Deli

Registrovana žarišta virusnog oboljenja svinja, afričke kuge, u zemljama u okruženju sve su bliža Srbiji. Kako je pitanje vremena kada će virus preći granicu, na današnjoj zajedničkoj sednici Saveta Upravnog okruga i Okružnog štaba za vanredne situacije najviše se razgovaralo na tu temu, sa akcentom na važnost preventivnog delovanja.

Dr vet. med. Tibor Molnar iz Specijalističkog veterinarskog instituta podsetio je da je afrička kuga bolest koja napada domaće  i divlje svinje, ne prelazi na druge životinje niti na čoveka, ali da protiv ove bolesti ne postoji način lečenja. – Bolest se prenosi preko kontakta sa inficiranim svinjama, a takođe i proizvodima od inficiranih svinja, pre svega termički neobrađenim proizvodima. Takođe, obeljenje se može prenositi putem odeće, obuće, radnika, ljudi koji su bili u kontaktu sa domaćim svinjama – rekao je on i dodao da je važno prepoznavanje pojave prvog slučaja na vreme i pravovremeno reagovanje u cilju sprečavanja daljeg širenja bolesti.

Na današnjoj zajedničkoj sednici ukazano je na puteve prenosa oboljenja, važnost pooštravanja biosigurnosnih mera na farmama i malim gazdinstvima, upoznavanje lovaca sa karakteristikama oboljenja i načinima širenja kod divljih svinja. Protiv afričke kuge svinja ne postoji vakcina, stopa smrtnosti zaraženih životinja je velika, što nanosi velike ekonomske štete.

Kako je objasnio načelnik Severnobanastkog upravnog okruga Nikola Lukač cilj sastanka je da svim uključenim stranama ukažu na preventivne mere koje svaka lokalna samouprava treba da sprovede u svojoj jedinici, radi sprečavanja ili ranog prepoznavanja afričke kuge. – Preventivno delovanje podižemo na jedan viši nivo, jer nam se približava momenat kada će afrička kuga biti i kod nas registrovana. Međutim, nadam se da ćemo svi zajedno na najadekvatniji način odreagovati u ranom prepoznavanju kako bi posledice bile što manje – istako je Lukač.

Afrička kuga svinja u zemljama okruženja prisutna je od prošle godine. U susednoj Rumuniji trenutno ima preko 1000 žarišta bolesti.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *