Promocija knjige “Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića” u utorak u Biblioteci

Promocija knjige “Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića” u utorak u Biblioteci

335
0
Deli

Promocija knjige “Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića” autorke dr Tatjane Brzulović Stanisavljević biće održana u utorak, 3. aprila, u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović”. Književno veče počinje u 19:00 časova, a pored auorke o knjizi će govoriti istoričar Dejan Ristić.

Dr Tatjana Brzulović Stanisavljević je nakon pet godina proučavanja dokumenata iz Zbirke Joce Vujića iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ objavila ovu knjigu i time prvi put u srpsku javnost izašla sa dokumentovanim privatnim detaljima iz života ovog srpskog vladara.

Zbirka senćanskog veleposednika Joce Vujića 30-ih godina 20. veka obogatila je Univerzitetsku biblioteku „Svetozar Marković“ sa skoro 3.000 dokumenata. Među njima nalazi se i arhiva knjaza Miloša Obrenovića. Porodična prepiska Obrenovića sadrži većim delom pisma kneza Miloša sinu Mihailu i ćerki Petriji, udatoj Bajić. Među njima ima i pisama ostalim članovima porodice.

Tatjana Brzulović Stanisavljević je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a na Filološkom fakultetu na katedri za Bibliotekarstvo i informatiku odbranila je master rad 2010. godine a 2015. i doktorsku disertaciju pod nazivom “Arhivska građa u privatnim zbirkama Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu”. U Univerzitetskoj biblioteci radi od 1997.godine, a od 2009. na mestu načelnika sektora Nabavke i obrade. Predsednica je Podružnice Univerzitetske biblioteke i visoko-školskih biblioteka Beograda pri Društvu bibliotekara Srbije, a kao predstavnik Srbije je koordinator za autorska prava i intelektualnu svojinu pri međunarodnoj organizaciji Electronic Information for Libraries.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *