Prvi krug licitacije od 26. do 28. decembra

Prvi krug licitacije od 26. do 28. decembra

238
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Prvi krug licitacije državnog zemljišta na teritoriji grada Kikinde biće održan 26,27. i 28. decembra u sali Kulturnog centra Kikinda. Poljoprivrednici mogu da se nadmeću za više od devet hiljada hektara, od čega je oko 4500 hektara obradive površine. Rok za dostavu dokumentacije je 20. decembar do 15:00 časova.

Početna cena određuje se na osnovu prosečne cene postignute na prethodnom javnom nadmetanju, objasnio je Petar Žigić, predsednik Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. – Određena prosečna cena je za njivu treće klase, a na osnovu toga obračunavaju se i početne cene za ostale klase. Tako će početna cena za zemlju prve klase biti 240,10 evra po hektaru, za drugu 218,49 evra, treću 194,48 evra, četvrtu 172 evra, petu 151 evro, šestu 122 evra, sedmu 100 evra po hektaru i tako dalje – rekao je Žigić.

Najviše zemlje za licitaciju ima u katastarskoj opštini Mokrin, odnosno oko 2500 hektara, od kojih su 1500 hekatra pod zonom zaštite zbog prirodnog rezervata „Velika droplja“. Najmanje državne zemlje za licitaciju ima u Nakovu, odnosno 40 hektara. U Banatskoj Topoli ima 1964 hektara, u Banatskom Velikom Selu 549 hektara, u Bašaidu 478 hektara, u Iđošu 1100 hektara, u Kikindi 546 hektara, u Novim Kozarcima 357 hektara, u Ruskom Selu 104 hektara, dok u Sajanu ima 1408 hektara državnog zemljišta predviđenog za zakup.

Imre Kabok, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, objasnio je da nekoliko faktora utiče na neujednačene površine državnog zemljišta za zakup po katastarskim opštinama. – Zbog pašnjaka Velike droplje dobija se iskrivljena slika da u Mokrinu ima puno zemlje za izdavanje, zatim u Bašaidu, Sajanu i donekle u Iđošu su velike površine neobradive. Takođe, tek posle izrade Godišnjeg programa smo saznali da se odlaže dolazak investitora, što je promenilo stvari. Plašili smo se da u Topoli neće biti zemlje za izdavanje, a sad ispalo da će biti više nego što je po proseku u drugim katastarskim opštinama. Zbog situacije i sa restitucijom i stočarima došlo je do umanjenja očekivanih površina, što ćemo gledati da u sledećem Programu ispravimo i budemo pravedni prema svim katastarskim opštinama – objasnio je Kabok.

Dokumentacija za učešće na ovogodišnjoj licitaciji moći će da se preuzime u Uslužnom centru, počevši od 14. decembra, od 12:00 do 15:00 časova. Razgledanje parcele koje su predmet licitacije biće organizovano 14, 17. i 18. decembra. Svi zainteresovani građani mogu u mesnim zajednicama od Komisije da dobiju odgovore na pitanja u vezi sa položajem i mestom parcele koje se licitira po javnim nadmetanjima. Licitacioni korak nije promenjen u odnosu na prethodnu godinu i iznosi hiljadu dinara. Zbog Zakona o restituciji državna zemlja izdaje se samo na godinu dana.

Više informacija o izdavanju državne zemlje u zakup, kao i tekst Konkursa, mogu se pronaći na sajtu Grada Kikinde, oglasnim tablama u gradu i seoskim mesnim zajednicama.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *