Realizovan humanitarni projekat „Građenje društvenih mostova“ u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“

Realizovan humanitarni projekat „Građenje društvenih mostova“ u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“

148
0
Deli

Osnovna škola „Đura Jakšić“ bila je danas domaćin humanitarne radionice „Građenje društvenih mostova“. Ovom prilikom đaci OŠ „Đura Jakšić“ i OŠ „6. Oktobar“ bavili su se kreativnim radom kao što je pravljenje eko hranilice za ptice, a radionica je, takođe, proširena raznim video sadržajima i fizičkim aktivnostima. Cilj projekta je promovisanje tolerancije prema ranjivim grupama društva,  dece sa različitim tipom invaliditeta. Projekat je finansijski podržala Ambasada SAD-a, a realizuje ga nekadašnji učenik OŠ „Đura Jakšić“, a sada gimnazijalac Branislav Nolin, koji je, boraveći godinu dana u Americi, bio inspirisan tamošnjom praksom školovanja, te je osmislio navedeni projekat humanitarnog karaktera i u Kikindi.

– „ Dok sam pohađao drugi razred gimnazije ukazala mi se prilika da odem na razmenu učenika u SAD, preko jednog veoma kompetativnog programa. Tamo smo imali specijalne programe, seminare, konferencije koji su nas pripremali za javne nastupe, aktivnosti u društvu jer mi kao mladi ljudi sa potencijalom imamo odgovornost da promenimo naše društvo i da stvorimo neke pozitivne uticaje. Planiram da studiram fiziku i da se bavim naukom, ali mi ni diplomatija nije strana, tako da ću odabrati nešto što će imati veze sa javnošću. Pojekat koji sam pokrenuo realizuje se prvi put u Srbiji. Moja vizija je bila da se deca druže, da upoznaju jedni druge i da, uz pomoć volontera, stvore neke dugoročne kontakte i veze“ – izjavio je Nolin.

Direktorica Osnovne škole ,,Đura Jakšić” Biljana Šimon izjavila je da se u ovoj obrazovnoj instituciji neguje tolerancija i humanost o čemu najbolje svedoči i današnja radionica:

– ,, U OŠ „Đura Jakšić“ ima takođe dece sa posebnim potrebama. Postoji tim za inkluziju koji se posebno bavi tom decom. Sa njima se radi prema posebnom programu i zaista smo osetljivi na takvu grupu dece. Pokazalo se da je dobro što rade po drugačijem programu. Ne vidi se nikakva razlika između njih i dece koje prate redovan nastavni proces“ –  objasnila Šimon.

 

 

Prema mišljenju defektologa Osnovne škole ,, 6. Oktobar” Sandre Babić, ovakve akcije veoma pozitivno utiču na decu:

– „ Radim sa decom sa smetnjama u razvoju već 22 godine. Vrlo rado i često učestvujem u svim aktivnostima gde smo pozvani i gde se sami angažujemo. Tada pozivamo naše drugare da nam se pridruže. Danas smo došli da se družimo sa vršnjacima i učenicima četvrtog razreda i veoma nam je drago i što smo pozvani i što ćemo biti deo ovakvog projekta. Socijalna integracija i druženje sa vršnjacima je veoma važna, i ovo jeste jedan od vidova inkluzivnog obrazovanja“ – rekla je Babić.

 

– „ Došla sam da pomognem u pravljenju eko hranilica za ptice, da se deca sa određenim invaliditetom druže i sa drugom decom i ta deca iako imaju određene smetnje, vole da se druže.Imala sam puno susreta sa njima. Ova deca su kreativna i snalažljiva“- rekla je Milica Savković, učenica 8. razreda OŠ „Đura Jakšić“.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *