Sajam obrazovanja i obrazovnih profila sutra u Kikindi

Sajam obrazovanja i obrazovnih profila sutra u Kikindi

339
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Sajam obrazovanja i obrazovnih profila za učenike osnovnih škola biće održan sutra, 25. aprila, u hali Sportskog centra “Jezero” u periodu od 10:00 do 17:00 časova. Tom prilikom đaci iz Severnobanatskog upravnog okruga moći će da se upoznaju sa profilima koje nude srednje škole u Kikindi, ali i pojedinim privrednicima koji posluju u našem gradu.

1Kako je rekla zamenica gradonačelnika Grada Kikinde Bosiljka Srdić, od septembra će biti uvedeni i novi smerovi, a sve sa ciljem što lakšeg pronalaska posla nakon završetka školovanja. – Imamo dobru saradnju sa privrednicima, koji su svesni potrebe kvalifikovane stručne radne snage i zahvaljujući takvoj saradnji u našem gradu će od septembera zaživeti dualno obrazvanje, jedno kombinovano odeljenje bravar-zavarivač-operater mašinske obrade – najavila je ona.

Na Sajmu će se, pored četiri srednje škole iz Kikinde i Doma učenika, predstaviti i kompanije Zoppas, Grindex, Mekafor, LeBelier, Banini, Jafa, Altek fontana, Belavila, a biće prisutni i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje

2Prema rečima načelnika Severnobanatskog upravnog okruga Nikole Lukač fokus je na dualnom obrazovanju i izmenama profila kod srednjih škola. Kako je on objasnio, razlog tome je dolazak novih investitora i potreba za određenim profilima. – Loklane samouprave, naročito je tu odmakla Kikinda, u razgovoru sa prirvednicima stvoriće uslove da se ti profili u školama ponovo reaktiviraju ili otvore ti profili i da u narednom periodu školujemo stručan kadar za postojeće preduzetnike, ali i za potencijalne investitore – objasnio je Lukač.

Kompanija Kalcedonija, koja se bavi tekstilnom industrijom, započela je izgradnju svoje kompanije u Kikindi. Prema najavama, otvaranjem fabrike stvoriće se 300 novih radnih mesta. Međutim, škole sa obrazovnim profilom u ovoj grani industrije trenutno ne postoje u Kikindni.

Kako je objasnila zamenica gradonačlenika, škole trenutno nisu pripremljene za brzo reagovanje i udovoljavanje zahtevima prirvede. – Škole nemaju verifikovane profile. Odmah od septembra to je jedan od najbitnih pitanja sa kojima se moramo pozabaviti i svaka škola će ući u proces verifikacije, ne samo tog nego i niza drugih profila i tada ćemo moći na jedan lakši način da udovoljimo samim investitorima koji dođu u naš grad – objasnila je ona.

Pored verifikacije profila, kako je objasnila Srdić potrebno je obezbediti i prasku, pa je u slučaju konfekcijske industrije potrebno sačekati da Kalcedonija i otvori svoju kompaniju.

Sajam obrazovanja i obrazovnih profila već drugu godinu za redom organizuje Gradska uprava grada Kikinde u partnerstvu sa Severnobanastkim upravnim okrugom, a u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavnje, Regionalnom prirvednom komorom Kikinda, privrednicima, osnovnim i srednjim školama.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *