Sanacija zgrade Osnovne škole “Feješ Klara”

Sanacija zgrade Osnovne škole “Feješ Klara”

334
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Na zgradi Osnovne škole “Feješ Klara” u toku su radovi na sanaciji spoljašnje fasade glavne zgrade, ali i rekonstrukcija krova pomoćne zgrade. Ukupna vrendost radova je oko devet miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Kikinde.

Objekti škola, poput OŠ “Feješ Klare”, prema rečima gradonačelnika Pavla Markova su monumentalni za Kikindu. – Međutim, nisu u sjajnom stanju. Pre nekoliko godina smo započeli rekonstrukciju OŠ “Feješ Klara” i nailazili smo na velike probleme, pre svega tehničke prirode. Sada smo došli u poziciju da radimo deo fasade sa strane gradskog trga – rekao je Markov i dodao da su u toku i radovi na sanaciji i rekonstrukciji krova i tavanice na drugom delu zgrade, u kom se nalaze biblioteka, kuhinja sa trpezarijom, likovni kabinet i produženi dnevnii boravak.

Građevinski radovi koji su u toku, prema rečiam direktorice OŠ “Feješ Klara” Hermine Čemere, veoma su značajni. – Svima nam je u interesu da ovo bude jedna lepa škola, bolja škola, gde su uslovi za sve aktere školskog života bolji. Glavni deo zgrade nije bio bezbedan, gipsani ukrasi su otpadali i sada se, pored sanacije fasade radi i zamena gipsanih ukrasa – objasnila je direktorica.

Zgrada Osnovne škole “Feješ Klara” izgrađena je 1896. godine i zbog svoj arhitekonske vrednosti pod zaštitom je države. Ova obrazovna ustanova jedina je u Kikindi u kojoj se nastava odvija dvojezično, na srpskom i mađarskom jeziku. Ove školske godine nastavu pohađa 230 učenika.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *