Sanad: Na izložbi ovaca nagrađene najbolje kolekcije

Sanad: Na izložbi ovaca nagrađene najbolje kolekcije

241
0
Deli

Međunarodna izložba ovaca svih rasa, 5. po redu, u organizaciji Udruženja odgajivača ovaca „Čokanska cigaja“ održana je proteklog vikenda u Bagremaru kod Sanada. Ovom prilikom oko 30 odgajivača iz cele Vojvodine predstavilo je ukupno 26 kolekcija, od kojih je najzastupljenija bila rasa vitenberg sa devet kolekcija, zatim čokanska cigaja sa pet, a ostatak su činile rase safolk, il de frans, somborska cigaja, lipska i nemačka crnoglava ovca.

Stručni žiri nagradio je najbolje kolekcije u tri kategorije, pa je tako u kategoriji ‘Čokanska cigaja’ najbolju kolekciju predstavio Dragan Maluckov, drugoplasirani je bio Đorđe Knežević, a treće mesto zauzeo je Todor Golić. U kategoriji ‘Vitenberg’ najviše ocena dobila je kolekcija Vojina Dobroketa, potom ovce Marka Anušića, a pehar za osvojeno treće mesto dobio je Svetozar Murgaški. U kategoriji ‘Ostale rase’, prvo mesto zauzela je kolekcija rase safolk odgajivača Adama Mesaroša, potom kolekcija Daneta Vasića rase lipska ovca, a trećeplasirana je bila kolekcija rase il de frans vlasnika Milana Bogojevića.

Cilj organizatora skupa u Sanadu, prema rečima predsednika Udruženja Miloša Milanova, pored promocije ovčarstva jeste i očuvanje autohtone rase čokanska cigaja. – Ona je sa ovog terena i trebalo bi i da ostane što duže na ovom terenu. Opstala je jer ekonomična, može cele godine da bude na paši, dosta je otporna ovca, a poznato je da je ovde najsušniji deo Banata. Mi kao odgajivači dobijamo sedam hiljada po grlu od države, a ove godine već smo podneli zahtev za dodatne četiri hiljade za genetski resurs, nadam se da će država tim merama malo pospeštii ovu proizvodnju – rekao je Milanov.

Okupljajući ljude iz struke, pored same izložbe ovaca, skup u Sanadu ima i edukativni karakter. Direktor Poljopirvedne stručne službe Senta Josip Češljar, koji i sam uzgaja čokansku cigaju, održao je predavanje o ovoj rasi. On je tom prilikom objasnio da je čokanska cigaja kao autohtona rasa priznata 2001. godine i da trenutno ima 1040 registrovanih grla. Od ukupnog broja, 810 grla se nalazi na deset gazdinstava u opštini Čoka, a ostatak je na jednom gazdinstvu u Mokrinu. Kako je Češljar objasnio, važno je istaći da su sačuvane sve postojeće linije očeva, ali da se daje veliki akcenat na tome da ne dođe do parenja u srodstvu. –  Imamo neke želje da nam se odobri uvoz životnja iz Mađarske koje su fenotipski iste kao čokanksa cigaja. Čekamo zeleno svetlo Saveta za stočarstvo pri Ministrstvu i ako dobijemo odobrenje da se to uradi, zaokružićemo priču i nećemo imati problema sa srodstvom. Lako ćemo povećati broj životinja da stignemo do deset hiljada i onda je priča lakša – rekao je Češljar.

Izložbi ovaca prisustvovao je i Milorad Malić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljopirvedu. On je istakao da Pokrajina nizom svojih konkursa pomaže razvoju ove grane stočasrtva. Pored podrške manifestacijama od značaja, neki od konkursa podrazumevaju i dodeljivanje podsticaja mladim poljoprivrednicima. Ove godine, između ostalih, 72 mladih stočara dobili su sredstva za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla. – Stočarstvo u Vojvodini ima neku perspektivu, a mi iz Pokrajine i Republike tu smo da stvorimo preduslove, uslove za izvoz mesa, otkup. Vidimo i danas da imamo jako značajan otkup mesa, na žalost nemamo dovoljne količine junadi da izvezemo. Otvorile su se linije u ministarstvu prema Kini, Rusiji, Turksoj, tako da mislim da se nešto pozitivno dešava i mislim da je perspektiva stočarstva u narednih desetak godina sigurno tu – rekao je Malić.

Međunarodna izložba ovaca svih rasa održana je pod pokroviteljstvom Opštine Čoka i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a uz pomoć mnogobrojnih sponzora.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *