Sećanje na Mađarsku revoluciju

Sećanje na Mađarsku revoluciju

281
0
Deli

Povodom obeležavanja Mađarske klasne i nacionalne revolucije iz 1848. i 1849. juče su delegacije KUD „Eđšeg“, Nacionalnog saveta Mađara Vojvodine, Saveza vojvođanskih Mađara i Osnovne škole„Feješ Klara“ položile vence na spomen obeležju istaknutom lideru ovog događaja Lajoš Košutu.
13Polaganju venaca prethodila je priredba u izvedbi učenika škola „Feješ Klara i „Sveti Sava“ i folklornog sastava Kulturno umetničkog društva „Eđšeg“ koji su evocirali uspomene na revoluciju, čiji se prvi dan, 15. mart, u Mađarskoj obeležava kao nacionalni praznik.2 Sandor Talpai – Ovu tablu postavili smo pre 16 godina i od tada svake godine polažemo vence. To je jedan od načina na koji negujemo mađarsku kulturu i poštujemo tradiciju, a važno je da ponovim deo svog izlaganja da nije Mađar onaj kome je deda bio Mađar, već onaj čiji će unuk biti Mađar, istakao je Šandor Talpai.

Mađarska revolucija imala je za cilj ukidanje feudalnog sistema i osamostaljivanje Ugarske iz tadašnje Austrougarske. Jedan od istaknutih vođa, pored Košuta, bio je i Petefi Šandor, a masovni protesti krenuli su iz jedne peštanske kafane upravo 15. marta 1848. Revolucija je ugušena uz rusku pomoć Austrijancima, a sve vođe, osim Lajoš Košuta, koji je emigrirao najpre u SAD, a potom u Tursku i Italiju, su pogubljene.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *