Simpozijum “Terra” počinje u petak

Simpozijum “Terra” počinje u petak

155
0
Deli

Internacionalni simpozijum skulpture od terakote „Terra“, 37. po redu, svečano će biti otvoren u petak, 6. jula na kikindskom trgu ispred galerije „Terra“. Početak simpozijuma biće ozvaničen otvaranjem Izložbe skulptura velikih i galerijskih formata nastalim na prošlogodišnjem, 36. simpozijumu.

Internacionalni simpozijum „Terra“ svake godine okuplja umetnike iz raznih zemalja širom sveta. Oni u Kikindi provode mesec dana, gde na početku sagledaju prethodne radove, upoznaju se sa tehnologijom i problemima, a zatim na licu mesta kreiraju svoje radove.

Kako je najavio direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ Slobodan Kojić na ovogodišnjem sazivu učestvovaće akademski vajari Kohta Sakai iz Japana, Rozaria Jaceta iz Italije, Hana Kajslova iz Ukrajine, Milica Murgić-Ćebić, Nikola Macura i Jovan Blat iz Srbije. –  Već je dobro poznato da mi imamo uvek vrsne umetnike, pa će tako i ove godine na sazivu „Terra“ raditi umetnici koji predstavljau ono najdragaocenije što zemlje iz kojih dolaze imaju – rekao je Kojić.

Simpozijum „Terra“ u odnosu na ostale svetske simpozijume specifičan je i po tome što što umetnici ne konkurišu unapred određenom skicom, već vajari dobijaju poziv na osnovu njihove umetničke produkcije. – Mi jako dobro znamo da nijedan umetnik ne može da ima dovoljno iskustva da bi smislio dovoljno adekvatnu skulpturu koju može u tehnici terakote da realizuju. Upravo sugerišemo da dođu sa ovlaš postavljenim idejama, da provedu izvesno vremem ovde, da razgovaraju sa nama, da pomno izanalizairaju sve ono što je do sada urađeno. Sugerišemo da prvo steknu određeno iskustvo, ne bi li što manje odstupili od svoje umetničke poetike, a da ideja koju će realizovati bude dovoljno adekvatna karakteru materijala – objasnio je direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost.

Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti „Terra“ osnovan je 1982. godine i od tada se održava svake godine tokom jula u Kikindi, gde okupi od pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva. Do sada su u “Terri” stvarali umetnici iz preko 37 zemalja iz celog sveta. Deo nastalih radova izložen je u Muzeju “Terra”.

U kulturno-umentičkom programu prilikom otvaranja 37. simpozijuma nastupiće duvački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva, ženska pevačka grupa „Melizmi“ i hor „Kornelije Stanoković“, a prisutnima će se obratiti i predstavnici gradskih i pokrajinskih institucija.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *