Škola ,,Vasa Stajić” Mokrin trijumfovala u svim kategorijama na takmičenju ,,Šta znaš...

Škola ,,Vasa Stajić” Mokrin trijumfovala u svim kategorijama na takmičenju ,,Šta znaš o saobraćaju”

181
0
Deli

U okviru 50. jubilarnog gradskog kviz takmičenja ,,Šta znaš o saobraćaju” ekipa osnovne škole ,,Vasa Stajić” iz Mokrina zauzela je ekipno prvo mesto, i pokazala se najboljima u kategorijama za dečake i devojčice. Njima je pripao i veliki prenosni pehar. Najbolji drugoplasirani su đaci  škole ,,Đura Jakšić”,  na trećem mestu su đaci škole ,,Vuk Karadžić”.  Na gradsko jubilarno kviz takmičenje ,,Šta znaš o saobraćaju”  učestvovala su 64 najbolja pojedinca  iz 16 kikindskih i seoskih osnovnih škola, u organizaciji Auto-moto saveza Srbije DOO ,,Banat”,  Auto – moto kluba ’’Kikinda’’  i uz podršku lokalne samouprave koja  je obezbedila sredstva za realizaciju ovog takmičenja. Najbolji učesnici Gordana Ristić iz OŠ ’’Vasa Stajić’’, Dejan Kerkez iz OŠ ’’Vuk Karadžić’’, Neda Ibrajer i Marko Kokot  iz OŠ ’’Vasa Stajić’’ iz Mokrina  predstavljaće nas na regionalnom takmičenju u Kanjiži, a potom najbolji regionalni takmičari predstavljaju svoje lokalne samouprave na republičkom takmičenju ,,Šta znaš o saobraćaju”:

 

 

 

 

 

 

 

,,Mi imamo već tu 50 godina dugu tradiciju koja je uvek iznedrila najbolje đake koji najbolje poznaju saobraćajne propise i koji su najbezbedniji u učešću u saobraćaju.Što se nas tiče kao Saveta za bezbednost u saobraćaju, samim tim i lokalne samouprave mislim da su ovakve akcije i takmičenja veoma bitni, moramo preventivno raditi na svim aspektima saobraćaja, na svim učesnicima i po grupacijama i kategorijama znajući koje su nam po strategiji  najugroženije kategorije  učesnika u saobraćaju.  To je naš zadatak, sredstva u visini od 30% koja ubiramo od kazni koje se naplate na teritoriji grada Kikinde odlazi u taj budžet, iz tog budžeta lokalna samouprava planira sredstva za one namene koje su najbitnije i to je jedna od najbitnijih uloga koja se tiče učešća u saobraćaju “ – ocenio je Milivoj Linjački zamenik predsednika gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Pored ovakve akcije, tokom godine sprovode se i akcije ,,Učešće u saobraćaju bez konzumacije alkoholnih pića”, potom ,,Bezbedne upotrebe dečijih auto sedišta” i druge.

 

 

,,Treba što više promovisati saobraćajne propise pogotovo po osnovnim školama kako bismo izbegli tragične situacije koje su se dogodile pre koji dan u kome je jedan veoma mlad Kikinđanin nastradao.  Takva situacija je očiti primer kako deca nisu dovoljno edukovana o svom učešću u saobraćaju. Da su ta deca bar malo bila edukovana, takva situacija se ne bi dogodila. Ovo takmičenje je izuzetno važno jer pokazuje koliko zapravo oni poznaju saobraćaj. Mi svi odlično znamo, da dete čim krene peške bukvalno, da je ono već u nekoj vrsti saobraćaja, a da ne govorimo o periodu kasnijeg odrastanja kakva ih tek onda iskušenja očekuju samim izlaskom na ulicu. Osnovna pravila kretanja su veoma bitna kod dece školskog uzrasta i trebali bi što više uvoditi kroz nastavu edukaciju kako oni trebaju da se ponašaju u saobraćaju” – rekao je Siniša Grastić ispred Auto-moto Saveza Srbije -,, Banat” DOO.

Marko Rađanin,učenik V razreda Osnovne škole ,,Žarko Zrenjanin” u Kikindi kaže da je veoma važno voditi računa o saobraćaju:

,,Radi veće bezbednosti u saobraćaju,mora se više voditi računa o propisima kako za nas same, tako i za druge učesnike. Voleo bih i da osvojim neku nagradu, ali ne znam, sve zavisi od toga kako se budem pokazao” rekao je za Focus Media Marko,  dok  Anabela Bojinović, učenica IV razreda osnovne škole ,,Bratstvo jedinstvo” iz Banatske Topole kaže da bi volela da osvoji bicikl i da će se na kviz takmičenju potruditi da da svoj maksimum kako bi osvojila nagradu, ali da je prevashodno tu kako bi pokazala svoje znanje o saobraćaju:

,,Volela bih da osvojim biciklo, znam one osnovne stvari iz saobraćaja, mislim da je jako važno voditi računa o saobraćaju jer se tako i čuvaju ljudski životi”  dok je njena malo starija drugarica Selena Tepavac učenica VI razreda iste škole rekla da je saobraćaj podjednako  važan za sve one koji učestvuju u njemu:

,, Mislim da su saobraćajni propisi podjednako važni za sve nas, znam osnovna pravila o saobraćaju, a potrudiću se da danas  to i pokažem na takmičenju” – rekla je Selena za Focus.

U B kategoriji za devojčice treće mesto pripalo je Jani Pantić iz osnovne škole ,,Đura Jakšić”, na drugom mestu je Emilija Sretenović iz OŠ ,,Jovan Popović”, a prvo mesto pripalo je učenici osnovne škole ,,Vasa Stajić”  Gordani Ristić koja je osvojila bicikl. U B kategoriji za dečake, treće mesto pripalo je Dariu Biber, učeniku osnovne škole ,,Vasa Stajić”iz Mokrina, drugo mesto pripalo je školi ,,Đura Jakšić” i učeniku Bratistavlu Krstonošiću. Prvo mesto za dečake u B kategoriji pripalo je Dejanu Kerkez učeniku škole ,,Vuk Karadžić” koji je i osvojio lep, plavi bicikl. Verica Ćirić, učenica osnovne škole ,,6.oktobar” iz Bašaida trećeplasirana je u kategoriji C za devojčice, druga je Olivera Nemeš iz osnovne škole ,,Đura Jakšić”, a prvo mesto pripalo je Ibrajter Nedi, učenici škole ,,Vasa Stajić” Mokrin koja je pored lepog mesta osvojila i vredan bicikl. U C kategoriji za dečake treće mesto pripalo je Slobodanu Antiću iz Bašaida, drugi je Nemanja Simić, učenik osnovne škole ,,Đura Jakšić” iz Kikinde, a prvi je Mokrinčanin Marko Kokot, učenik škole ,,Vasa Stajić”.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *