Sneg u martu odložiće setvu šećerne repe

Sneg u martu odložiće setvu šećerne repe

427
0
Deli

Iako je rano donositi zaključke o uslovima u kojima će se odvijati prolećna setva, stručnjaci i poljoprivrednici složni su u tome da ove godine neće biti preuranjene setve jarih kultura kao i da će kasniti setva šećerne repe.

Za četvrtak 22. mart najavljen je vrh ledenog talasa, prolećni uslovi očekuju se tek od ponedeljka. Iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi upozoravaju da vremenski uslovi nisu tipični za mart, tačnije, da je neobično što se snežni pokrivač zadržava i da je moguće da će takve prilike oblikovati predstojeću setvu. – Za sada je jedino izvesno da ove godine neće biti preuranjene setve jarih kultura, kao i da će kasniti setva šećerne repe i jarih strnina, rekao je Aleksandar Pap, savetodavac u PSS Kikinde.
7R

Pojedini proizvođači šećerne repe su prethodne godine u setvene poslove ulazili već 8. marta, a ove godine još uvek nisu odradili ni predsetvenu obradu i prehranu zemljišta. – Još uvek nismo ništa uradili na njivama i može biti veliki problem ako setva ne počne do polovine aprila, odnosno ako se duboko uđe u sledeći mesec. Mnogi proizvođači su uplašeni zbog odložene setve, ali ja se nadam da će vremenske prilike dozvoliti da uđemo u njive i da iz pomenutih razloga neće biti smanjene površine pod šećernom repom, rekao je Damir Radulović, proizvođač šećerne repe iz Novih Kozaraca.

Proizvodnja šećerne repe, prema rečima proizvođača, iziskuje najveća ulaganja, ali donosi i najveći profit od svih ratarskih kultura. Kasnija setva može da uzrokuje manje prinose i manju digestiju jer usev nije dostigao tehnološku zrelost.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *