Srećan rođendan Kika! Počeo je 13. “Mamutfest” u Muzeju

Srećan rođendan Kika! Počeo je 13. “Mamutfest” u Muzeju

161
0
Deli

Izložbama ilustracija autorke Maje Veselinović i “Skocani”  iz Kluba ljubitelja Lego kocaka danas je i zvanično otvoren 13. po redu “Mamutfest” u kikindskom Muzeju. I ove, kao i prethodnih godina,  dvodnevna manifestacija “Mamutfest” započeta je izradom rođendanskih čestitiki naših najmlađih sugrađana u slavu 23. rođendana mamutice čiji je skelet pronađen u glinokopu fabrike “Toza Marković” iz Kikinde:

,, Kika je bila jedan mamut koji se zaglavio u živi pesak, a neki ljudi su posle pronašli njene kosti i doneli ih u Muzej. Kiki sam čestitao rođenandan, tako što sam joj napisao rođendansku čestitku” – rekao nam osmogodišnji Denis Brandić, učenik drugog razreda Osnovne škole ,,Feješ Klara”.

,, Mamutfest, kao i svake godine, pa tako i ove počinje sa našom najmlađom publikom, osnovcima i predškolcima koji u okviru radionce prave čestitke za Kiku, koje mi posle izlažemo. Otvorene su dve izložbe – jedna je izložba Lego kocaka, a druga je izložba ilustracija Maje Veselinović, mislim da su svi jako zadovoljni jer je ona sama po sebi, prilično ekskluzivna, pa se nadamo lepom odzivu naših sugrađana, ali i iz drugih gradova. Današnji program nastavljamo sadržajima koji su namenjeni kikindskoj publici – to se pre svega odnosi na kviz za učenike sedmih razreda, i današnji dan završavamo koncertom dečjeg hora ,,Čuperak”. Ceo program prati niz  različitih sadržaja, što radioničarskih, što animatorskih, sa nama su danas i glumci dečjeg pozorišta ,,Lane” koji imaju odličan način rada sa našim najmlađima. Sutrašnju manifestaciju započinjemo koncertom za bebe, zatim kreće “Muzej – bazar ideja” kada će u Kikindi gostovati sedam Muzeja iz Srbije sa svojim radionicama, popodnevni program obeležiće pozorišna predstava Kruševačkog udruženja ,,Kulturociklin”. U okviru Muzeja otvoren je i prostor na spratu za decu uzrasta od 5 do 9 godina koji je interaktivnog karaktera gde deca mogu da uče, da istražuju i da se pre svega dobro zabave i to će od danas, pa na dalje biti jedan stalan kutak u našem Muzeju” – izjavila je direkorica kikindskog Muzeja Lidija Milašinović.

,, Muzej je napravio jedan veliki i lep korak napred, uzimajući u obzir da mi imamo mamuticu Kiku koja je raritet, naše kulturno nasleđe i kulturna ponuda, a “Mamutfest” je uspeo da postigne svoj cilj okupivši naše najmlađe sugrađane kroz različite programe koji se ovde organizuju, baš zato što znamo da sva deca do svoje 7-8 godine najlakše i najbrže  usvajaju znanja i da  kroz igru mogu da  nauče ono što možda odrasli ne bi ili za šta nisu zainteresovani. Razvoju same manifestacije doprinelo i otvaranje Kluba za najmlađe jer, kada od malih nogu decu naučite da dolaze u Muzej, da Muzej nije strana institucija već da se u njemu održavaju programi prilagođeni njihovom uzrastu, onda zaista možemo da kažemo da smo postigli svoj cilj. Naročito je važno što su ove godine uključene i nevladine organizacije koje kroz različite programe doprinose da ova manifestacija ima svoj puni sjaj” – ocenila je predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak.

,, U sklopu izložbe o Lego kockama ima zaista raznih eksponata od gradova, aviona, popularnih “Ratova zvezda” . Mislim da je ono što okuplja decu ali i starije i što privlači pažnju jeste mašta i umeće rastavljanja i sastavljanja kockica. Ja Lego kocke skupljam još od malih nogu, a zvanično zrenjaninskom Klubu “Skockani” sam se pridružio pre nekih 4-5 godina, a moja kolekcija do sada broji negde oko 80 izrađenih figura” – izjavio je Nenad Simolov predstavnik Kluba ljubitelja Lego kocaka “Skockani”.

,, Ovo je prvi put da sam na Mamutfestu i ujedno koristim priliku da se zahvalim Muzeju na pozivu, a što se tiče izložbe ilustracija na njoj sam predstavila sve one rađene za različite izdavače, slikovnice i knjige za mlađu i stariju decu, a tu su i neki moji samostalni projekti, stripovi. Što se tiče same radionce, sa mnom su danas učenici četvrtog razreda gde je glavna tema ,,Nacrtaj mi priču o…” gde oni prave svoju priču, a Kika je naravno glavni lik i tema ilustracija” – rekla nam je Maja Veselinović.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *